Наше Місто Івано-Франківськ - Форум
Привіт, Гість
( Вхід | Реєстрація )
 
Форум Блоги Анонси Статті Погода Пошук Галерея Карта Довідка Транспорт
Календар подій

День працівників суду (Загальна подія)

pozitronik
Дата події: 15 Грудень 2008 (Одноденна подія)


E-makers team

Група: Технічний відділ
Повідомлень: 1134
З нами з: 21.9.2007
Користувач №: 5

Указом Президента від 08.12.2000 № 1318/2000 в Україні встановлене професійне свято – День працівників суду, яке відзначається щорічно 15 грудня. Розбудові демократичного громадянського суспільства в Україні сприяє діяльність незалежного суду, який неухильно дотримується принципу верховенства Закону.

Судова влада, здійснюється спеціально утвореними державою органами - судами. Після проголошення незалежності в Україні почалася судова реформа, основне завдання якої - формування сильної і незалежної судової влади. Сучасну судову систему України складають: Конституційний Суд України, загальні суди, арбітражні (господарські) суди. Фактично судова влада в нашій державі представлена трьома судовими системами, судові органи (суди) яких, вирішують конфлікти (спори про право), що виникають у таких сферах суспільно-правовому житті: правотворчість (Конституційний Суд); господарська діяльність та управління (арбітражні суди); правовідносини громадян між собою, між громадянами і юридичними особами, органами управління та їх посадовими особами, а також у разі вчинення громадянами визначених законом правопорушень і злочинів (загальні суди). У перерахованих трьох судових структурах лише Конституційний Суд України не має своєї власної системи судових органів. Дві інші загальні суди та арбітражні суди - мають свою структуру судів, кожен з яких має власне коло повноважень і наділений правом розглядати і вирішувати певні категорії справ.

Організація, повноваження і порядок діяльності кожного окремого суду (судової ланки) у системі загальних і арбітражних судів визначаються спеціальними законами, зокрема Законом України "Про судоустрій" і процесуальними кодексами. Судова система України визначена в її Основному Законі - Конституції. Утворення будь-яких інших, не передбачених Конституцією судів або несудових органів, наділених судовою владою, нею забороняється. Заборонені також привласнення або передача функцій правосуддя будь-яким іншим державним чи громадським органам.

Конституція України дає можливість продовжити реформування судово-правової системи України в напрямі створення надійних гарантій для забезпечення прав і свобод людини.
Назад
RSS Текстова версія форуму; Котра година: 18.4.2024, 8:17