Наше Місто Івано-Франківськ - Форум
Привіт, Гість
( Вхід | Реєстрація )
 
Форум Блоги Анонси Статті Погода Пошук Галерея Карта Довідка Транспорт
Календар подій

1-й Універсал Української Народної Республіки (Загальна подія)

IF_TemplaR
Дата події: 10 Червень 2008 (Одноденна подія)


Новенький

Група: Мешканець
Повідомлень: 20
З нами з: 14.10.2007
Користувач №: 39

 10 червня 1917 — проголосив автономію України «однині самі будемо творити наше життя». Це була відповідь Української Центральної Ради Тимчасовому урядові на його негативне ставлення до автономної України. Згідно з І Універсалом, «не одділяючись від всієї Росії... народ український має сам порядкувати своїм життям», а закони повинні бути ухвалені Всенародними Українськими Зборами. Автором І Універсалу був В. Винниченко.

Наприкінці травня 1917 р. ЦР надіслала до Петрограду, де знаходився Тимчасовий уряд країни, делегацію, вони мали домогтися українізації армії, освіти та діловодства. Окрім того, дізнатися про ставлення Тимчасового уряду до можливої автономії України. Проте російський уряд, звичайно, відмовив українцям, а тому у відповідь на цю відмову Центральна Рада і прийняла свій Перший Універсал. Проголосили його українському народу на Другому військовому з’їзді.

Одразу після проголошення в Україні автономії Тимчасовий уряд надіслав до Києва свою делегацію. Під час перемовин з ЦР вони таки визнали Генеральний Секретаріат крайовим органом управління в країні. Окрім того, вдалося дійти компромісу і стосовно самого документа. Було вирішено, що Тимчасовий уряд погоджується з новим статусом України, але вимагає, щоб Універсал прийняли на Всеросійських установчих зборах. Єдине, що потрібно було змінити, це українізація війська, на яку росіяни погодитися не могли.

Назад
RSS Текстова версія форуму; Котра година: 29.3.2024, 14:01