Наше Місто Івано-Франківськ - Форум
Привіт, Гість
( Вхід | Реєстрація )
 
Форум Блоги Анонси Статті Погода Пошук Галерея Карта Довідка Транспорт
Календар подій

День працівників освіти (Загальна подія)

IF_TemplaR
Дата події: 4 Жовтень 2009 (Одноденна подія)


Новенький

Група: Мешканець
Повідомлень: 20
З нами з: 14.10.2007
Користувач №: 39

Починаючи з 1965 року в республіках Радянського Союзу відзначається День вчителя. В епоху Радянського Союзу цей професійне свято повсюдно відзначався в першу неділю жовтня згідно з Указом Президії Верховної Ради СРСР від 1 жовтня 1980 «Про святкові і пам'ятні дати».

Професійне Міжнародне свято працівників освіти було започатковане ЮНЕСКО в 1994 році, відзначається 5 жовтня. З цього ж року Росія увійшла до списку країн, які відзначають День вчителя цього ж дня - за Указом Президента Російської Федерації від 3 жовтня 1994 № 1961 «Про відзначення Дня вчителя» День вчителя стали відзначати не в першу неділю жовтня, а 5 жовтня. В Україні День працівників освіти згідно з Указом Президента від 11 вересня 1994 року відзначається у першу неділю жовтня.

Днем учителя - так ще називають улюблене наше свято. Бо вчительство – це і мистецтво, і праця, і дуже часто - самопожертва. Саме вчитель, педагог, викладач, вихователь закладає і створює основу творчої людської діяльності. У цей день ми з вдячністю і теплотою згадуємо школу, своїх учителів, поспішаємо привітати тих, хто віддав нам стільки любові й терпіння. Сьогодні ми завдячуємо і тим, хто навчає наших дітей, онуків. Народна мудрість гласить „Глек завжди зберігає запах того, що в нього наливали вперше”. Усі ми вперше приходили до першого класу, і наша подальша доля багато в чому залежала від першого Вчителя.

Загал освітян сьогодні – це 860 тисяч педагогів, вихователів, майстрів виробничого навчання, науково-педагогічних працівників та управлінців. Вони навчають і виховують понад мільйон дошкільнят, більше п’яти мільйонів школярів, викладають майбутню спеціальність майже трьом мільйонам студентів нашої країни.

Мережа педагогічної освіти України є достатньо розгалужена. Це 104 вищі навчальні заклади, серед яких 20 педагогічних, 17 класичних і 9 гуманітарно-педагогічних університетів, в яких готують кадри для загальноосвітньої і професійно-технічної ланки освіти. Крім того, до мережі педагогічних ВНЗ входять інженерно-педагогічний університет й інженерно-педагогічна академія, педагогічні інститути а також коледжі й технікуми. Найбільше педагогів готують у Києві, Харківській, Сумській, Чернігівській і Донецькій областях.

Освітянська галузь України потребує сьогодні належної державної підтримки, зокрема в посиленні кадрового потенціалу, поліпшенні фінансування і, насамперед, оплати праці освітян. З кожним роком стає відчутнішою нестача вчителів, вихователів та інших педагогічних працівників. Тому професія вчителя втрачає престиж. Посилюється невідповідність між суспільною роллю і соціальним статусом педагога.

За матеріалами єдиного порталу виконавчої влади.
Назад
RSS Текстова версія форуму; Котра година: 29.3.2024, 14:25