Наше Місто Івано-Франківськ - Форум
Привіт, Гість
( Вхід | Реєстрація )
 
Форум Блоги Анонси Статті Погода Пошук Галерея Карта Довідка Транспорт
Календар подій

Створено першу українську політичну партію (Загальна подія)

IF_TemplaR
Дата події: 4 Жовтень 2008 (Одноденна подія)


Новенький

Група: Мешканець
Повідомлень: 20
З нами з: 14.10.2007
Користувач №: 39

Українська радикальна партія (УРП) або коротко: Радикальна Партія (спочатку Русько-українська радикальна партія, а з 1926 Українська соціалістично-радикальна партія (УСРП)) — політичне угрупування засноване 4 жовтня 1890 у Львові, яке виросло з радикальних молодіжних гуртків, що постали в Галичині в кінці 1870-х років під впливом Михайла Драгоманова.

Заснована з ініціативи Івана Франка, Михайла Павлика, В'ячеслава Будзиновського, Євгена Левицького, Северина Даниловича, Кирила Трильовського й інших.

УРП була першою українською політичною партією європейського зразка — з суцільною програмою, масовою організацією і реєстрованим членством. В основу програми покладено етичний і науковий соціалізм на демократичній і кооперативній базі, людську гідність для всіх і всеукраїнську єдність (соборність всіх українських земель).

Проголошувалася головна мета: пробудження свідомості мас, перетворення їх на політичну силу, з вимогами якої мусила б рахуватися австрійська влада.

По другій світовій війні УСРП відновила 1946 свою діяльність на еміграції і 1948 взяла участь у створенні Української національної ради. 1950 об'єдналася з УСДП й іншими соціалістичними партіями в Українську соціалістичну партію.

За матеріалами української вікіпедії.
Назад
RSS Текстова версія форуму; Котра година: 24.4.2024, 17:57