Наше Місто Івано-Франківськ - Форум
Привіт, Гість
( Вхід | Реєстрація )
 
Форум Блоги Анонси Статті Погода Пошук Галерея Карта Довідка Транспорт
Календар подій

Голодування студентів на підтримку незалежності України (Загальна подія)

IF_TemplaR
Дата події: 10 Жовтень 2008 (Одноденна подія)


Новенький

Група: Мешканець
Повідомлень: 20
З нами з: 14.10.2007
Користувач №: 39

П'ятнадцять років тому увага всієї України була прикута до Майдану Незалежності, де відбувалась одна з визначальних акцій першого етапу Національної революції -- голодування українських студентів.

У 1990 році ставало очевидним, що СРСР приречений і Україна має шанс здобути незалежність. У трьох галицьких областях владу перейняли демократично обрані ради, вже прийняли "Декларацію про державний суверенітет України", синьо-жовта символіка поширювалася на всю Україну.

Однак восени 1990 року стало очевидним, що комуністичний режим не збирається здаватися. Під прикриттям підготовки нового союзного договору готувались сценарії придушення національно-демократичних рухів в республіках СРСР. Натомість керівництво Народного Руху України все ще сподівалося, що Москва подарує нам свободу та демократію.

29-30 вересня, в суботу та неділю, в Києві у Жовтневому палаці відбувалася конференція Товариства української мови ім. Тараса Шевченка, на яку з усієї України з'їхалось до трьох тисяч делегатів. У неділю ввечері вони організували велику демонстрацію на Хрещатику та багатолюдний мітинг біля Республіканського стадіону.

Однак делегати роз'їхались, а столиця знову поринула у стан непевного очікування... Стало зрозумілим, що демонстрації, мітинги та парламентські промови вже вичерпали себе. Потрібно було щось нове.

І тоді ініціативу перейняла студентська молодь. У вівторок, 2 жовтня, на площі Жовтневої Революції у Києві (тепер Майдан Незалежності), розпочалась "Революція на граніті".

Того дня о 10 годині ранку близько сорока активістів Студентського братства та Української студентської спілки зібралися на площі, розстелили на гранітних плитах спальні мішки і матраци, та оголосили про початок голодування.

Голодуючі студенти вимагали від Верховної ради УРСР, яка того дня розпочинала свою другу сесію, таке:

1. Відставки тодішнього голови Ради міністрів УРСР Віталія Масола.

2. Проведення нових виборів до Верховної Ради УРСР на багатопартійній основі не пізніше весни 1991 року.

3. Прийняття постанови щодо націоналізації майна КПРС та комсомолу на території України.

4. Відмови від підписання союзного договору.

5. Повернення в Україну солдатів, які проходять військову службу поза її межами.

"Настав час вибору: або ми доб'ємось незалежної демократичної України, або так і залишимося колонією імперії, духовно бідним зденаціоналізованим народом. Щоб пізніше ми не згадували слова Кобзаря: "А ми дивились, та мовчали, та мовчки чухали чуби, німії, подлії раби", -- говорилось у зверненні голодуючих студентів.

Київська міська рада дозволила проведення акції, що не перешкоджатиме вуличному руху, на площі Жовтневої Революції. Вже наступного дня на майдані стояло 49 наметів і в голодуванні брало участь 137 молодих людей з усієї України. А тисячі киян приходили до голодуючих, приносили їм ковдри та теплі речі.

5 жовтня до голодуючих прийшов голова Верховної Ради УРСР Леонід Кравчук, який так нічого конкретного і не пообіцяв. Лише сказав, що вимоги студентів настільки складні, що їм доведеться голодувати до січня.

9 жовтня керівництво Верховної Ради зустрілося з представниками голодуючих і пообіцяло поставити на голосування питання щодо відставки В.Масола. Однак наступного дня лише 161 депутат проголосував за внесення розгляду вимог голодуючих до порядку денного.

Розпочались рішучіші акції протесту. Демонстрації, страйки в навчальних закладах, перекриття руху на Хрещатику. 15 жовтня, у понеділок, стотисячна маніфестація відбулась біля стін Верховної Ради, депутати були змушені внести до порядку денного вимоги голодуючих. Увечері під парламентом створили нове наметове містечко.

Створили узгоджувальну комісію, яка розглядала вимоги голодуючих і 17 жовтня Верховна Рада затвердила постанову щодо вирішення усіх вимог студентів до кінця 1990 року. Віталій Масол напередодні сам подав у відставку.

Щоправда, більшість обіцянок, окрім служби за межами України, так і залишилось на папері. Більшість депутатів, серед них і представники Народної ради, не поспішала з достроковим припиненням своїх повноважень.

Цей склад Верховної Ради пропрацював до 1994 року. Хоча 24 серпня 1991 року і поголосили Незалежність, при керівництві України залишалась стара компартійна номенклатура, яка займалась "розбудовою держави" для себе.

Перший етап Національної революції, який відбувався у 1988-1991 роках так і не вирішив більшості питань творення Нації та Держави. На жаль, не вдалось досягти їх вирішення і під час Помаранчевого етапу нашої революції.

За матеріалами видання "Поступ", Ігор Мельник.
Назад
RSS Текстова версія форуму; Котра година: 28.3.2024, 18:23