Наше Місто Івано-Франківськ - Форум
Привіт, Гість
( Вхід | Реєстрація )
 
Форум Блоги Анонси Статті Погода Пошук Галерея Карта Довідка Транспорт
Календар подій

Іменини: Варвара - День святої великомучениці Варвари (Загальна подія)

IF_TemplaR
Дата події: 17 Грудень 2008 (Одноденна подія)


Новенький

Група: Мешканець
Повідомлень: 20
З нами з: 14.10.2007
Користувач №: 39

17 грудня православні і греко-католики в Україні відзначають в день святої великомучениці Варвари. Згідно з переказами, Варвара жила і постраждала за імператора Максиміліана (305-311). Батько її, язичник Діоскор, був багатою і знатною людиною в фінікійському місті Іліополь. Дівчина ж прийняла християнство, що викликало гнів батька. Діоскор жорстоко побив дочку, а потім уклав її під варту і довго морив голодом. Нарешті він видав її правителю міста Мартіану.

Варвару жорстоко катували. Серед натовпу, що стояла поблизу місця катувань мучениці, знаходилася мешканка Іліополь, християнка Іуліанія. Вона почала голосно звинувачувати мучителів. Її схопили. Варвара і Іуліанія були обезголовлені. Варвару стратив сам Діоскор. Відплата не сповільнило осягнути обох мучителів, Мартіан і Діоскора: вони були спалені блискавкою.

У VI столітті мощі святої великомучениці були перенесені до Константинополя. У XII столітті дочка візантійського імператора Олексія Комніна (1081-1118), княжна Варвара, вступаючи в шлюб з руським князем Михайлом Ізяславовичем, перевезла їх до Києва. З тих пір мощі перебували в Михайлівському монастирі, зруйнованому в 30-і роки за наказом радянської влади. Сьогодні вони зберігаються у Володимирському соборі (УПЦ Київського патріархату).
Назад
RSS Текстова версія форуму; Котра година: 20.4.2024, 13:17