Наше Місто Івано-Франківськ - Форум
Привіт, Гість
( Вхід | Реєстрація )
 
Форум Блоги Анонси Статті Погода Пошук Галерея Карта Довідка Транспорт
Календар подій

Halloween - переддень Дня усіх святих (Загальна подія)

IF_TemplaR
Дата події: 31 Жовтень 2008 (Одноденна подія)


Новенький

Група: Мешканець
Повідомлень: 20
З нами з: 14.10.2007
Користувач №: 39

Хеллоуїн (також Хелловін, Хелоуін, від англ. Halloween), або переддень Дня всіх святих, святкується в останній день жовтня. Хеллоуїн — дуже старовинне свято, яке веде свою історію з дохристиянських вірувань кельтів, які жили на території сучасної Ірландії. Але, на відміну від численних язичницьких свят і ритуалів, Хеллоуїн не скинутий на культурне узбіччя сучасної цивілізації. Навпаки, за деякими оцінками, розмах його святкувань, наприклад, у США співмірний з мега-популярним Різдвом. Це дуже неоднозначне свято: в Америці напередодні Halloween зашкалюють обсяги продажу цукерок і карнавальних костюмів, тоді як у багатьох європейських сім’ях основні атрибути свята — це хліб і вода. Так люди згадують своїх предків.

Одним із основних атрибутів є «світильник Джека» (англ. jack-o'-lantern) у вигляді гарбуза з вирізаною пикою та запаленою свічкою всередині. Поява цього символу найчастіше пов’язують із ірландською легендою про людину на ім’я Джек, старого фермера, любителя азартних ігор і міцних напоїв. Він двічі обманював диявола, а після смерті не потрапив ні в рай — через своє гріховне життя, ні в пекло — оскільки диявол ще за життя Джека присягнувся не забирати його душу. Він був приречений мандрувати по світу з гарбузовою головою із тліючою вуглиною всередині.

Оранжевий і чорний — основні кольори Хеллоуїна. Костюми свята засновані на темах чаклунства і його образів у кінематографі та літературі. Діти, одягнені в костюми, вирушають збирати солодощі (англ. «trick-or-treating») у перехожих, вимовляючи при цьому традиційну фразу «Trick or Treat!» — «Розіграш або частування!»
Назад
RSS Текстова версія форуму; Котра година: 19.4.2024, 12:38