Наше Місто Івано-Франківськ - Форум
Привіт, Гість
( Вхід | Реєстрація )
 
Форум Блоги Анонси Статті Погода Пошук Галерея Карта Довідка Транспорт
Календар подій

Міжнародний день Чорного моря (Загальна подія)

IF_TemplaR
Дата події: 31 Жовтень 2008 (Одноденна подія)


Новенький

Група: Мешканець
Повідомлень: 20
З нами з: 14.10.2007
Користувач №: 39

Понад десятиліття 31 жовтня міжнародна спільнота святкує день Чорного моря. Чому виникло це свято? В цей день у 1996 році на конференції у Стамбулі міністри шести причорноморських країн - Болгарії, Грузії, Румунії, Росії, Туреччини та України підписали Стратегічний план дій щодо відновлення та захисту Чорного моря. План чітко визначає пріоритети діяльності країн – учасників у галузі збалансованого використання ресурсів та збереження довкілля Чорного моря (впровадження економічних механізмів природокористування, моніторинг забруднення, збереження біорізноманіття, управління береговою зоною, підтримку соціального розвитку у спосіб, що не шкодить довкіллю, а також фінансування екологічних проектів).

Життя в Чорному морі тісно пов'язане з тим, що відбувається на його берегах. Воно є унікальним водним об’єктом, бо має найбільший в Європі водозбірний басейн, площа якого становить близько двох мільйонів квадратних кілометрів і вкриває практично третину континентальної Європи. Але нажаль величезний басейн та ізольованість, яка склалася історично, перетворили його в надзвичайно чутливу до впливу людини систему. Стан Чорного моря вже давно викликає тривогу міжнародної спільноти, воно визнане як найбільш забруднене в світі. Як відомо, основним забруднювачем Чорного моря є річки, які скидають у нього разом зі своїми водами понад 75% від загальної кількості обсягу забруднень: Дніпро, Південний Буг, Дністер і особливо Дунай – вже давно не голубий, який тече територіями 7 європейських держав, і річний стік якого утричі перевищує сумарний річний стік решти річок. Вилов риби за останні роки склав лише 20% рівня 70 – х років. За останні десятиріччя таких проблем набралось чимало.

І хоча в порівнянні з роками перебудов загальна кількість техногенних забруднень зменшилася, екологи вважають, що Чорне море - напередодні екологічної катастрофи.

З боку України зобов’язання стосовно виконання Стратегічного плану дій щодо відтворення та захисту Чорного моря забезпечується Загальнодержавною програмою охорони та відтворення довкілля Азовського та Чорного морів, яку затверджено Законом України від 22 березня 2001 року №2333-ІІІ. У її рамках передбачене впровадження безпечних видів діяльності й зменшення неочищених стоків підприємств. Програмою розроблено комплекс природоохоронних заходів, реалізацію яких заплановано у два етапи – з 2001-2005 та з 2006-2010 роки.

Одними з особливо небезпечних для екосистеми водних ресурсів є так звані точкові джерела забруднення від підприємств комунально-побутового господарства, розташованих у прибережній смузі. Проблем на сьогоднішній день тут багато: недостатня міра очищення стічних вод, застаріле обладнання і технології, як наслідок - трапляються аварії, які важко попередити.

Для припинення негативного впливу на довкілля Програмою передбачено виконання в регіоні невідкладних капіталомістких природоохоронних заходів. З найбільш важливих об’єктів доцільно виділити такі, як реконструкція та розширення потужностей очисних споруд каналізації, для реалізації його у 2006 році виділено близько двох мільйонів гривень з державного фонду охорони навколишнього природного середовища, реконструкція та будівництво каналізаційних насосних станцій та інші.

Незадовільний екологічний стан Чорного та Азовського морів обумовив визначення одним із пріоритетних напрямків діяльності Міністерства охорони навколишнього природного середовища України запобігання забрудненню та поліпшення їх екологічного стану. В цьому році розроблено законопроект “Про прибережну смугу морів”, метою якого є визначення засад державної політики щодо забезпечення інтегрованого управління екологічно вразливими територіями – прибережними смугами морів на основі узгоджених дій на державному, регіональному, місцевому рівнях із урахуванням різноманітності природних ресурсів та економічного розвитку.

Одним із засобів реалізації Стратегічного плану дій стало прийняття Закону України від 22 листопада 2002р. “Про ратифікацію Угоди про грант Всесвітнього екологічного фонду між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку, що виступає як впроваджувальна установа Всесвітнього екологічного фонду. За цією угодою для збереження біорізноманіття в Азово – Чорноморському екокоридорі Всесвітнім екологічним фондом було передбачено близько 6,9 млн. доларів. В рамках проекту діяльність спрямовувалась на створення нових територій природно –заповідного фонду та запровадження заходів із збереження біорізноманіття в сільськогосподарській практиці. На сьогоднішній день розроблено проект створення Національного природного парку “Гранітно – степове Побужжя”, розроблено план управління водно – болотним угіддям “Бузькі брояки”, посилено матеріально – технічну базу об’єктів природно – заповідного фонду, які знаходяться на території Азово – Чорноморського екологічного коридору. Для збереження прибережних екосистем в межах регіонального ландшафтного парку “Кінбурнська коса” ведуться роботи зі створення Національного природного парку на протязі 2007-2009 рр.

Не зважаючи на всі труднощі, пов’язані зі збереженням біорізноманіття Чорного моря, ситуація, яка склалася, служить прикладом для майбутніх поколінь, людського розуміння щодо важливості приєднання кожного громадянина до спільних зусиль, спрямованих на попередження забруднення моря. Міжнародний день Чорного моря також є частиною цього процесу.

За матеріалами державного управління охорони навколишнього природного середовища.
Назад
RSS Текстова версія форуму; Котра година: 26.4.2024, 8:24