Наше Місто Івано-Франківськ - Форум
Привіт, Гість
( Вхід | Реєстрація )
 
Форум Блоги Анонси Статті Погода Пошук Галерея Карта Довідка Транспорт
Календар подій

Католицький Святий вечір (Загальна подія)

IF_TemplaR
Дата події: 24 Грудень 2008 (Одноденна подія)


Новенький

Група: Мешканець
Повідомлень: 20
З нами з: 14.10.2007
Користувач №: 39

У напередодні католицьких різдвяних свят 24 грудня члени сім'ї зустрічаються за столом на урочисту вечерю. Після святвечора, о 12 годині ночі, в костелах починається різдвяна меса. На другий день католики ходять в гості до родичів або приймають гостей у себе вдома. Під час свят царює веселе різдвяне застілля. На столах з'являються, зокрема, м'ясні страви та солодкі пироги.

Різдвяний святвечір - головна подія в християнських католицьких сім'ях. За стародавнім звичаєм, що бере початок ще в обрядах Першої Церкви, у святвечір їдять пісний обід. Трапеза носить релігійний характер, вона дуже урочиста. Перед самим початком застілля читають уривок Євангелія від Св. Луки про Різдво Христа і творять загальну сімейну молитву. Весь ритуал трапези Святвечора очолює батько сімейства. Найважливішою подією вечері, є заломлення облаткою (різдвяних хлібів). Традиційно його починає батько або старший в сім'ї. Потім всі поділяють між собою хлібці на знак любові і взаємної прихильності. При цьому бажають один одному щастя і Божого благословення.

Повсюдно поширений і відомий звичай залишати за різдвяним столом незайняте місце. Якщо хто-небудь прийде в будинок у Святвечір, то буде прийнятий, як брат. Цей звичай - знак пам'яті про близьких і дорогих людей, які не можуть цього дня зустріти свято разом з сім'єю. Незайняте місце символізує також і покійного члена сім'ї, або всіх померлих родичів. У деяких родинах зберігається звичай підкладати сіно під білу скатертину на столі, за яким здійснюється трапеза Святвечора. Вона нагадує про бідності Віфлеємської печери і про Богородиці, що поклала Новонародженого Богонемовля Христа на сіно в ясла.
Назад
RSS Текстова версія форуму; Котра година: 29.3.2024, 11:09