Наше Місто Івано-Франківськ - Форум
Привіт, Гість
( Вхід | Реєстрація )
 
Форум Блоги Анонси Статті Погода Пошук Галерея Карта Довідка Транспорт
Календар подій

Католицьке Різдво Христове (Загальна подія)

IF_TemplaR
Дата події: 25 Грудень 2008 (Одноденна подія)


Новенький

Група: Мешканець
Повідомлень: 20
З нами з: 14.10.2007
Користувач №: 39

З 336 року Римо-католицька церква щороку відзначає 25 грудня як день народження Ісуса Христа. Саме в цей рік у Римі було вперше задокументовано святкування Різдва. Різдво Христове - одне з найважливіших християнських свят. Католики - Західна Європа, Північна та Південна Америка, Австралія, країни Африки і Азії - відзначають його 25 грудня. Це державне свято в 145 країнах світу. Зміст свята - легенда про народження Дівою Марією Сина Божого Ісуса Христа. Це найбільш урочисте в католицизмі свято з трьома церковними богослужіннями, які здійснюються в опівночі, на світанку і вдень (тобто в лоні Отця, у лоні Богоматері й у душі віруючих). Церква вчить, що народження Христа відкрило можливість для порятунку душі і вічного життя для кожного віруючого. Святкування Різдва починається зі сходом першої вечірньої зорі, яка сповістила всьому світу про час народження Сина Божого. Різдво відзначається протягом восьми днів (октави).

Другий день свята, 26 грудня, присвячується пам'яті святого первомученика Стефана, третій день, 27 грудня - пам'яті святого апостола і євангеліста Іоанна Богослова (цього дня здійснюється обряд освячення вина); четвертий день, 28 грудня - пам'яті святих Безневинних Немовлят Вифлеємський (священики в Цього дня дають особливе благословення дітям). У неділю, що випадає на один з восьми днів святкування Різдва (октави), або 30 грудня, якщо на ці дні не випадає неділя, відзначається свято Святої Родини: Дитятко Ісуса, Діви Марії і Йосипа Обручника. Святкування Різдва завершується 1 січня, коли з особливою урочистістю відзначається День Пресвятої Богородиці.

Витоки святкування Різдва - у давніх дохристиянських культах: у ці дні зимового сонцевороту на Древньому Сході і в Римській імперії святкувався день народження «Непереможного сонця» - іранського бога Митри. Християнський свято з'єднався з зимовим аграрним святом на честь сонця і близького пробудження природи. У католицьких костелах з XIII століття влаштовувалися невеликі ніші, в яких зображувалися сцени з легенди про народження Христа за допомогою фігурок з дерева, порцеляни, розфарбованої глини. Згодом ясла стали ставити не тільки в храмі, а й у будинках перед Різдвом. Вони стоять кілька тижнів до Свята свічок 2 лютого. Популярні домашні Сантони - макети в засклених ящиках, які зображують грот, в яслах лежить немовля Ісус, поруч Богоматір, Йосип, ангел, що прийшли на поклоніння пастухи і тварини - бугай і осел. Раніше євангельські сцени в католицьких країнах розігрувалися парафіянами, ці народні уявлення пізніше перемістилися на площі. Різдвяні свята ознаменовані поєднанням церковних і народних звичаїв. В католицьких країнах добре відомий звичай ходіння по домівках дітей та молоді в масках і шкурах тварин з піснями і добрими побажаннями, аналогічний колядування. У відповідь молодь отримує подарунки: ковбасу, смажені каштани, фрукти, яйця, пиріжки, солодощі. Звичай цей неодноразово засуджувався церковною владою, він не був узгоджений з суворими правилами. Поступово з привітаннями стали ходити тільки до родичів, сусідів і близьких друзів.
Назад
RSS Текстова версія форуму; Котра година: 27.4.2024, 8:21