Наше Місто Івано-Франківськ - Форум
Привіт, Гість
( Вхід | Реєстрація )
 
Форум Блоги Анонси Статті Погода Пошук Галерея Карта Довідка Транспорт
Календар подій

Розпочав діяльність Івано-Франківський облмуздрамтеатр (Загальна подія)

IF_TemplaR
Дата події: 29 Грудень 2009 (Одноденна подія)


Новенький

Група: Мешканець
Повідомлень: 20
З нами з: 14.10.2007
Користувач №: 39

Івано-Франківський театр є одним із перших в Україні професійних колективів. Він був створений на базі мандрівних театрів Прикарпаття, що діяли на території області під керівництвом директорів С.Крижанівського, Р.Войновича, І.Когутяка, Ю.Кононіва. Офіційно театр розпочав своє існування 29 грудня 1939 року. У 2009 р. Івано-Франківський академічний обласний український музично-драматичний театр ім. Івана Франка святкує своє 70-ліття.

Сьогодні театр наповнює плеяда видатних особистостей культури. Це заслужені артисти України Г.Бабинська, Р.Держипільський, Ж.Добряк-Готв'янська, О.Іваницька, В.Пантелюк, Г.Талалай, О.Шиманський, С.Якубовський, актори С.Білий, Д.Благушин, Т.Благушина, Н.Болюбаш, В.Вітушинський, Г.Дмитришин, С.Дутка, Ю.Літвінов, О.Качмарик-Комановська, А.Кирильчук, В.Лопушинська, А.Луценко, Л.Ніколаєнко, С.Овчарова, Н.Романова, Л.Турчиняк, В.Шиманська-Мартинова, В.Юрців; заслужений працівник культури України, асистент режисера С.Павліська, головний художник, заслужений діяч мистецтв України О.Семенюк. Живу історію сьогоднішнього облмуздрамтеатру складають народний артист України Ю.Суржа, заслужений артист України, учень А.Бучми В.Родь, заслужений артист України Т.Перета.

Переломним у житті колективу став 2008 рік — 29 вересня театру було присвоєно високе звання «академічний».

Нині театр очолює молодий та заповзятий керівник Ростислав Держипільський, який прийшов на цю посаду на порозі 70-го, ювілейного сезону.

Довідка. Ростислав Держипільський народився 1975 р. у м. Косові Івано-Франківської області. Закінчив історичний факультет Львівського державного університету ім. Івана Франка та акторське відділення Львівського державного музичного інституту імені М. Лисенка. Із 1998 р. працює актором театру. Із 2003 р. — викладач майстерності актора та керівник курсу Інституту мистецтв Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника. У 2007 р. Ростиславу Держипільському присвоєно звання заслуженого артиста України.

Ростислав Держипільський приніс із собою нові підходи в роботі, свіжі ідеї та нову репертуарну політику. Усе це призвело до пожвавлення у житті театру та підняло творчий тонус колективу: на новий сезон було заплановано випуск восьми прем'єр. Трупа отримала достойне поповнення в обличчі випусників Інституту мистецтв Прикарпатського національного університету ім.В.Стефаника. У театральний колектив прийнято Г.Баранкевич, С.Винарчук, О.Гнатковського, Н.Левченко, Р.Луцького, О.Пасічняк.

У 2008 році, вже на початку сезону репертуар театру збагатився чотирма новими постановками. Це блискуча комедія «Театр» Майкла Фрейна у постановці Ю.Одинокого, яка дуже швидко завоювала визнання в івано-франківського глядача завдяки вдалому акторському ансамблю старшого та молодшого поколінь трупи театру. 16 листопада 2008 року відбувся прем'єрний показ вистави «Солодка Даруся» за однойменним романом Марії Матіос (інсценізація та режисура Р.Держипільського). Це перша повноцінна заявка про себе молодого покоління артистів. Вона стала важливою мистецькою подією в житті міста та користується постійною увагою з боку преси. М.Матіос, яка неодноразово приїздила подивитись цю виставу, схвально відгукнулась про роботу молодих митців. Одразу після прем'єри надійшла пропозиція здійснити тур містами України. 13 грудня світ побачила драма-феєрія Лесі Українки «Лісова пісня». Вдало підібраний режисером І.Матіївим склад постановчої групи (знаний на Україні та за її межами балетмейстер О.Семьошкіна, молодий перспективний київський художник О.Тетерін, молодий композитор Р.Григорів) дозволив здійснити цікаву незвичну постановку. Наприкінці 2008 року театр зробив чудовий подарунок для маленьких глядачів — барвисту музичну казку «Золоте курча» В.Орлова, з безліччю танців та пісень, які залюбки переглядають і дорослі.

На VI міжрегіональному фестивалі «Прем'єри сезону 2008» театр представив виставу «Ігри імператорів» за творами А.Камю, Г.Сковороди, М.Куліша у постановці Сергія Кузика, присвячену жертвам голодоморів усіх часів та народів. Цікавий погляд режисера, висока акторська майстерність та оригінальні виражальні засоби принесли театру відзнаку в номінації «Краща вистава фестивалю».

Рік 2009-й у житті театру почався прем'єрою сценічної фантазії М.Гринишина «Kurazh». Концепція поєднання непоєднуваного у сценічній інтерпретації, стильна неочікувана сценографія та актуальність піднятих проблем пророкують інтерес широкого глядацького кола та дозволяють сподіватись довгого сценічного життя.

На початку грудня 2009 року театр презентував у Києві свій беззаперечний хіт — виставу «Солодка Даруся» за однойменним романом відомої української письменниці Марії Матіос (автор інсценізації і режисер-постановник — Ростислав Держипільський). Варто відзначити, що це були перші столичні гастролі театру за останні 18 років — перші при незалежній Україні. Рішенням комітету Національної премії України ім. Т. Шевченка виставу «Солодка Даруся» було допущено до ІІ туру на здобуття Шевченківської премії. З-поміж 51 подання на найвищу державну нагороду у галузі культури до другого туру допущено 31 твір, серед яких є також документально-художня трилогія «Брати Грому», «Брати вогню» і «Брати просторів» коломиянина Михайла Андрусяка. За словами директора театру Ростислава Держипільського, представлення колективу акторів-виконавців головних ролей у «Солодкій Дарусі» на найвищу національну нагороду у 2010 році стало обнадіючим подарунком до 70-річного ювілею театру.

Наприкінці грудня 2009 року Івано-Франківський облмуздрамтеатр поставив прем'єру комедії за мотивами англійського драматурга Рея Куні «Занадто одружений таксист», яка вперше виконується українською мовою. Рей Куні поєднав у цій виставі драматургію Бернарда Шоу, Шекспіра та Оскара Уальда. А за словами режисера Сергія Кузика, у виставі присутня навіть гоголівська тема: людина завжди прагне чогось більшого, зокрема в коханні, і намагається вибрати зі своїх улюбленців єдиного ідеального, але такого в житті не буває. Комедія для дорослих «Занадто одружений таксист» (в оригіналі — «Run For Your Wife») була написана англійським драматургом Реєм Куні у 1983 році. Вона вважається його найбільшим успіхом. І недарма, адже вистава йшла упродовж 9 років у театрах лондонського Вест-Енду (West End). Так само відгуки глядачів вистави в Івано-Франківську були дуже позитивними.

Сьогодні Івано-Франківський облмуздрамтеатр живе насиченим мистецьким життям. Надзвичайна творча активність, влиття у колектив молодих виконавців та посилена увага з боку ЗМІ стимулюють підйом престижу театру в місті та області.
Назад
RSS Текстова версія форуму; Котра година: 19.4.2024, 16:57