Наше Місто Івано-Франківськ - Форум
Привіт, Гість
( Вхід | Реєстрація )
 
Форум Блоги Анонси Статті Погода Пошук Галерея Карта Довідка Транспорт
Календар подій

Міжнародний День глухих (Загальна подія)

Majesty
Дата події: 27 Вересень 2009 (Одноденна подія)


Драконоподібний мамонт

Група: Технічний відділ
Повідомлень: 1486
З нами з: 21.9.2007
Звідки: Франик
Користувач №: 4

Міжнародний День глухих, заснований в 1951 році за ініціативою ООН. Відзначається в останню неділю вересня. Історія співтовариств глухих свідчить про те, що початок становленню і розвитку соціумів глухих в багатьох країнах став можливим завдяки різним зустрічам і об'єднанню випускників шкіл глухих. Найбільш яскравим прикладом послужив вклад глухих Франції, які і до нинішнього дня обожнюють засновника першої школи — Паризького інституту глухонімих (1760 рік) — абата де Л’Епе.

Він був основоположником мімічного методу, великим прибічником Жестової Мови. Його ім'я оточене легендами і міфами, які глухі обов'язково розповідають відвідувачам клубів глухих Франції. На початку XIX століття випускники Паризького інституту глухонімих почали відзначати день народження Шарля Мішеля де Л’Епе, святкування — банкети на честь нього стали традиційними. У 1912 році пишно наголошувалося 200-ліття з дня народження великого француза, на яке було запрошено багато глухих з різних країн, що, можливо, і стало однією з перших міжнародних зустрічей співтовариств глухих, поклало почало контактам.

Десятки видатних людей були глухими або втратили слух. П'єр де Ронсар — поет епохи Відродження, якого називали «принцом французьких поетів», — був прекрасним фехтувальником і танцівником. До історії увійшла його чудова фраза «З поганим слухом в палаці робити нічого». І пішов в монастир. Гюго, автор «Собору Паризької Богоматері»; Бетховен, що втратив слух, створив Дев'яту симфонію; Антоніо Станьолі, один з італійських художників; французький скульптор Ясен; такі особи, як Жан Жак Руссо і Карел Чапек, якими можуть також гордитися глухі. Можна захоплюватися не лише великими ученими і художниками, але і такими іменами, як Стенберн з Австралії, який, не дивлячись на повну глухоту, став пілотом.

Біл клінтон страждає поганим слухом на одне вухо, тому ще з часів діяльності на посту губернатора штату Арканзас він користується слуховим апаратом. Клінтон використовує мініатюрний слуховий апарат з цифровим пристроєм типу «пробка». Роберт Давила — перший глухий, що увійшов до складу уряду США (призначений Джорджем Бушем в 1989 році на пост помічника міністра освіти по спеціальному навчанню інвалідів).
Назад
RSS Текстова версія форуму; Котра година: 9.5.2024, 4:18