Наше Місто Івано-Франківськ - Форум
Привіт, Гість
( Вхід | Реєстрація )
 
Форум Блоги Анонси Статті Погода Пошук Галерея Карта Довідка Транспорт
Календар подій

Імператор Австро-Угорщини Франц Йосиф надав Галичині автономію (Загальна подія)

Majesty
Дата події: 19 Листопад 2009 (Одноденна подія)


Драконоподібний мамонт

Група: Технічний відділ
Повідомлень: 1486
З нами з: 21.9.2007
Звідки: Франик
Користувач №: 4

Галичина — історична назва центральноєвропейських земель, які сьогодні поділені між Польщею і Україною. Однозначного тлумачення цього терміну серед дослідників немає досі, оскільки межі і конфігурація галицьких земель сильно змінювались в різні часи.

У 1861 р. 19 жовтня Галичина отримала автономію від австрійського цісаря Франца Йосифа. Діяв Галицький сейм, послів (де­путатів) якого обирали, край. виділ і підпорядковані йому органи місц. самоврядування. Влада в автоном. краї належала фактично польс. колам. Уряд. мовою 1867 стала польська (українці-посли сейму мали право виступати і подавати письм. внесення укр. мовою). Від 1848 укр. політ. сили боролися за поділ Галичини на укр. і польс. частини з утворенням окремої укр. автоном. провінції, однак до розпаду Австро-Угорщини в жовтні 1918 цього не було досягнуто.

Назва походить від кельтського племені галлів, які прийшли у цей регіон у 4-3 століттях до нового літочислення. Кельтські племена залишили подібні або кельтизовані назви на території усієї Европи та інших місць міґрації (наприклад Галісія, Галатія (від "галли"), Баварія, Богемія (від "бойї" - одне з кельтських племен), та інші).

За матеріалами української вікіпедії.
Назад
RSS Текстова версія форуму; Котра година: 26.4.2024, 2:17