Наше Місто Івано-Франківськ - Форум
Привіт, Гість
( Вхід | Реєстрація )
 
Форум Блоги Анонси Статті Погода Пошук Галерея Карта Довідка Транспорт
Календар подій

Утворено Українську Національну Раду ЗУНР (Загальна подія)

Majesty
Дата події: 18 Жовтень 2009 (Одноденна подія)


Драконоподібний мамонт

Група: Технічний відділ
Повідомлень: 1486
З нами з: 21.9.2007
Звідки: Франик
Користувач №: 4

Українська Національна Рада Західньої Української Народної Республіки (УНРада) — постала 18 жовтня 1918 у Львові з метою здійснити право на самовизначення українських земель в Австро-Угорській монархії. До її складу входили всі українські депутати обох австрійських палат (Парламенту і Палати Панів), крайових сеймів Галичини й Буковини, по три представники українських партій з цих земель; крім того, кооптовано видатніших непартійних фахівців; для доповнення проведено вибір від повітів та міст і дано місце представництву нац. меншостей, які з цього права не скористалися. Усього Рада мала 150 членів. 9 листопада 1918 УНРада проголосила Західно-Українську Народну Республіку (ЗУНР).

Вона мала законодавчі й контрольні компетенції парламенту ЗУНР, перед нею відповідав уряд (Державний Секретаріат). Пленум УНРади обирав Виділ УНРади (9 членів) та президента Ради; Виділ виконував права голови держави (затверджував уряд, здійснював право амністії й аболіції, призначав керівників вищих державних урядів, проголошував закони Ради); постанови схвалювалися більшістю. Назовні Виділ репрезентував президент; першим був Кость Левицький, другим Євген Петрушевич.

Перед переходом влади ЗУНР і УГА за Збруч Виділ УНРади і Державний Секретаріат спільною постановою 9 червня 1919 тимчасово передали свої конституційні повноваження президенту Є. Петрушевичеві, як «уповноваженому диктаторові», який мав повноту військової і цивільної виконавчої влади до скликання пленуму УНРади.

За матеріалами української вікіпедії.
Назад
RSS Текстова версія форуму; Котра година: 24.4.2024, 23:42