Наше Місто Івано-Франківськ - Форум
Привіт, Гість
( Вхід | Реєстрація )
 
Форум Блоги Анонси Статті Погода Пошук Галерея Карта Довідка Транспорт
Календар подій

Отримано першу ксерокопію паперового документа (Загальна подія)

Majesty
Дата події: 22 Жовтень 2009 (Одноденна подія)


Драконоподібний мамонт

Група: Технічний відділ
Повідомлень: 1486
З нами з: 21.9.2007
Звідки: Франик
Користувач №: 4

Честер Карлсон народився в 1906 році в місті Сіетлі (США) в сім'ї перукаря. Сім'я переїжджала з міста до міста, поки, нарешті, не влаштувалася в Сан-Бернардіно (штат Каліфорнія). Коли Честеру виповнилося 14, він став єдиним годувальником у родині. Незважаючи на всі труднощі, Честер зумів закінчити коледж, потім Каліфорнійський технологічний інститут.

У пошуках роботи Карлсон відправився на Східне узбережжя США, в Нью-Йорк, де влаштувався в патентний відділ фірми «Меллорі», що займалася електронікою. Саме у патентному відділі, коли потрібної копії патенту під рукою не виявлялося, Карлсон вперше замислився про те, що добре було б придумати якийсь швидкий і дешевий спосіб копіювання потрібних паперів. Він пішов в Нью-йоркську публічну бібліотеку і став переривати гори технічної літератури. Його увагу привернуло опис експериментів одного угорського вченого з речовинами, які змінюють свої електричні властивості під дією світла. Так виникла ідея електрофотографії.

Перша в історії ксерокопія була отримана 22 жовтня 1938 на цинковій пластинці, покритій шаром сірки. Створення на неї статичного заряду і опромінення платівки через скло з нанесеною на нього написом перенесло напис на шар сірки. Прилипший пилинки дозволили прочитати: «10-22-38 ASTORIA». Однак потрібні були ще роки, щоб довести технологію електричного копіювання до досконалості. У 1947 році маловідома компанія «Халоід» з міста Рочестера приступила до розробки копіювальної техніки на основі винаходу Карлсона. Два роки по тому у продажу з'явилася перша в історії модель копіювального апарату.

Технологію копіювання назвали «ксерографією» - від грецьких слова «ксерос» ( «сухий») і «графі» (пишу). Від «ксерографії» сталося і нова назва компанії «Халоід» - з 1958 року вона стала називатися «Халоід Ксерокс», а потім і просто «Ксерокс» (Xerox). Найбільший успіх прийшов у 1959 році з виходом моделі 914, яка стала стрімко набирати популярність, а «Ксерокс» заробив сотні мільйонів доларів. Винахідник ксерографії Честер Карлсон дожив до 1968 року. З 150 мільйонів доларів, отриманих ним від «Ксерокс», 100 мільйонів він витратив на благодійність.
Назад
RSS Текстова версія форуму; Котра година: 19.4.2024, 22:32