Наше Місто Івано-Франківськ - Форум
Привіт, Гість
( Вхід | Реєстрація )
 
Форум Блоги Анонси Статті Погода Пошук Галерея Карта Довідка Транспорт
Календар подій

Відбувся перший з'їзд "Карпатської Січі" у Хусті (Загальна подія)

Majesty
Дата події: 4 Грудень 2009 (Одноденна подія)


Драконоподібний мамонт

Група: Технічний відділ
Повідомлень: 1486
З нами з: 21.9.2007
Звідки: Франик
Користувач №: 4

Карпа́тська Січ також: Організація народної оборони «Карпатська Січ» — парамілітарна організація на Закарпатті в 1938—1939 роках, оформлена в листопаді 1938 року з утвореної у вересні націоналістами «Української національної оборони», голова якої був Степан Росоха.

На чолі організації стояла Головна команда: командант Дмитро Климпуш, заступник Іван Роман і штаб з осідком у Хусті; в окремих районах були районні команди (10) і підлеглі їм місцеві організації, які провадили військовий і політичний вишкіл (кільканадцять тисяч членів). У 5 постійних гарнізонах Карпатської Січі провадився нормальний військовий вишкіл, а частина січовиків виконувала допоміжну службу в поліції чи прикордонній сторожі. Проводилася також культурно-освітня праця серед населення (артистична група «Летюча естрада»), видавався тижневик «Наступ» під редакцією С. Росохи).

Серед старшин та в постійних ґарнізонах була, крім місцевих, значна кількість галицьких українців (Зенон Коссак, Роман Шухевич ("Щука Борис") та ін.). Після проголошення самостійності Карпатської України Карпатська Січ стала її національною армією (начальник штабу: полковник М. Колодзінський) — і в березні 1939 року чинила збройний опір угорській армії. У цей час близько 2 000 її членів було під зброєю; кілька сотень з них загинули 13 березня 1939 року в боях з чехами, а потім — з угорцями.

Перед переважаючою угорською силою бійці Карпатської Січі відступили до Румунії і Словаччини; румуни видали частину їх угорцям, а ті в свою чергу передали багато галичан полякам. Боротьба проти угорців була першим збройним виступом напередодні Другої світової війни.

За матеріалами української вікіпедії.
Назад
RSS Текстова версія форуму; Котра година: 26.4.2024, 4:38