Наше Місто Івано-Франківськ - Форум
Привіт, Гість
( Вхід | Реєстрація )
 
Форум Блоги Анонси Статті Погода Пошук Галерея Карта Довідка Транспорт
Календар подій

Іменини: Катерини - день святої великомучениці Катерини (Загальна подія)

Majesty
Дата події: 7 Грудень 2009 (Одноденна подія)


Драконоподібний мамонт

Група: Технічний відділ
Повідомлень: 1486
З нами з: 21.9.2007
Звідки: Франик
Користувач №: 4

Свята великомучениця Катерина була донькою правителя Александрії Єгипетської Конста. До 17 років дівчина отримала хорошу еллінську освіту і вирізнялася рідкісною красою і розумом. Юнаки із найбільш іменитих родин імперії добивались її руки, але жоден з них не став її обранцем. Вона оголосила батькам, що погодиться вийти заміж тільки за того, хто перевершить її в знатності, багатстві, красі і мудрості.

Мати святої Катерини була таємною християнкою. Вона повела дівчину за порадою до свого духовника, святого старця, який чинив молитовний подвиг в відокремленої печері неподалік від міста. Старець вислухав святу Катерину і сказав, що він знає Юнака, Який перевершує її в усьому, бо "краса його світліше сонячного сяйва, мудрість його керує всім створенням, багатство його розливається по всьому світу, але це не зменшує його, а множить, висота роду Його - несказанно ». Образ Нареченого Небесного породив у душі святої діви гаряче бажання побачити Його. Святій Катерині відкрилася Істина, до якої рвалася її душа. На прощання старець вручив святій Катерині ікону Божої Матері з Богонемовлям Ісусом на руках. Старець велів з вірою молитися Цариці Небесній, Матері Небесного Нареченого, про дарування бачення Її Сина. Свята Катерина молилася всю ніч і удостоїлася бачити Матір Божу, Яка просила Свого Сина подивитися на уклінних перед Ними Катерину. Але Дитина відвернулась від Катерини, сказавши, що не зможе дивитися на неї, бо вона потворна, худородна, убога і безумна, як і кожна людина, не омита водами святого Хрещення і не відмічена печаткою Духа Святого.

З глибоким сумом дівчина знову пішла до старця. Він з любов'ю навчив її таїнств віри Христової, заповів зберігати цнотливість, безперестанно молитися, і здійснив над нею таїнство святого Хрещення. І знову святій Катерині було бачення Пресвятої Богородиці з Дитиною. Тепер Господь ласкаво дивився на неї і дав їй перстень, призначивши її Собі. Коли видіння скінчилося, і свята прокинулася від сну, на руці її світилося кільце - дарунок Небесного Нареченого.

У той час до Олександрії на пишне язичницьке свято прибув сам імператор Максиміна (305-313). Крики жертовних тварин, дим і сморід невпинно палаючих жертовників, гомін юрби на перегонах наповнювали Олександрію. Приносилися і людські жертви - на смерть у вогні прирікали сповідників Христа, які не відмовились від Нього під тортурами.

Свята Катерина пішла до головного жерця - імператора Максиміна, сповідала віру в Єдиного істинного Бога і мудро викрила язичників. Краса дівчини полонила правителя. Щоб показати їй торжество язичницької мудрості, імператор скликав 50 освічених мужів імперії. Але свята взяла гору над мудрецями. Вони увірували в Христа і були спалені. Максиміна спробував спокусити святу Катерину багатством і славою. Отримавши гнівну відмову, імператор піддав святу жорстоким муками, а потім кинув до в'язниці. Імператриця серпня в супроводі воєводи Порфирія із загоном воїнів прийшла до в'язниці. Свята мучениця розкрила їм християнське вчення, і вони повірили.

На наступний день мученицю знову привели на судилище. Під загрозою колесування їй запропонували принести жертву богам. Катерина сповідала Христа і сама пішла до коліс. Але Ангел поламав знаряддя страти. Побачивши це чудо, імператриця Августа і царедворець Порфирій з 200 воїнами перед усіма сповідали віру в Христа і були обезголовлені. Максиміна знову запропонував святої мучениці одружитись, але отримав відмову. Свята Катерина твердо вирішила зберігати вірність своєму Небесному Нареченому - Христу - і з молитвою до Нього сама поклала голову на плаху під меч ката. Мощі святої Катерини були перенесені Ангелами на Сінайської гору.

У VI столітті за одкровенням були знайдені чесна голова і ліва рука святої мучениці і з почестями перенесені у новостворений храм Синайського монастиря.
Назад
RSS Текстова версія форуму; Котра година: 26.4.2024, 0:53