Наше Місто Івано-Франківськ - Форум
Привіт, Гість
( Вхід | Реєстрація )
 
Форум Блоги Анонси Статті Погода Пошук Галерея Карта Довідка Транспорт
Календар подій

Винайдення комп'ютерного маніпулятора "Миша" (Загальна подія)

Majesty
Дата події: 9 Грудень 2009 (Одноденна подія)


Драконоподібний мамонт

Група: Технічний відділ
Повідомлень: 1486
З нами з: 21.9.2007
Звідки: Франик
Користувач №: 4

Офіційно, винахідником комп'ютерної миші вважається Дуглас Енгельбарт. Працюючи в Стенфордському науково-дослідному інституті в Каліфорнії, США, Енегльбарт брав участь у створенні комп'ютерної мережі NLS (On Line System). Для комп'ютерних терміналів розробникам було необхідно створити пристрій для керування курсором на дисплеї. Енгельбарт розглядав можливість використання вже наявних розробок, однак, пізніше, вирішив створити власний пристрій. Прототип пристрою являв собою невелику дерев'яну коробочку, з двома дисками. Один з дисків повертався, коли пристроєм рухали вперед, другий відповідав за рух миші вправо і вліво. Енгельбарт говорить, що він назвав пристрій мишею з-за його невеликого розміру та проводу, схожого на хвіст. Миша Енгельбарта була продемонстрована в 1968 році групі інженерів разом зі всією системою NLS. Миша мала три кнопки однакового розміру. "Я зміг помістити лише три, хоча мені хотілося, щоб пристрій мав п'ять кнопок, по одній на кожен палець руки", - говорить Енгельбарт.

Пізніше розробка Енгельбарта потрапила в дослідний центр компанії Xerox, де на початку 70-х почав роботу колишній директор підрозділу, в якому працював винахідник миші. Дослідники компанії Xerox змінили конструкцію миші, зробивши її зручнішою для масового використання. Саме в дослідницькому центрі Xerox в Пало Альто комп'ютерна миша стала схожа на своїх сучасних нащадків. Два диска, розроблених Енгельбартом, були замінені невеликим шариком і роликами, і нова конструкція стала схожа на трекбол, створений на початку 60-х канадськими інженерами. Компанія Xerox вперше представила мишу як частину персонального комп'ютера Alto на початку 70-х. Тоді вперше комп'ютерна миша стала доступна звичайним користувачам.

Подальший розвиток комп'ютерної миші відбувалося в компанії Apple, після того, як Стів Джобс, виконавчий директор компанії, замовив розробку спрощеної і дешевшої модифікації миші в дослідницькому центрі Пало Альто, плануючи використати маніпулятор в персональних комп'ютерах Lisa. Тоді розробники ще більше наблизили конструкцію миші до її сучасного вигляду, зокрема, зробивши її розбірною, для того щоб можна було вийняти кульку і почистити нутрощі пристрою від бруду. Крім того, з метою спрощення конструкції, новій миші залишили тільки одну кнопку, на превеликий незадоволення Енгельбарта. Винахідник комп'ютерної миші говорить, що "це все одно, що відрізати людині три пальці, з тієї причини, що вони не потрібні". Як і пророкував у свій час Енгельбарт, сьогодні комп'ютерні миші та трекболи використовуються повсюдно, ставши невід'ємною частиною персонального комп'ютера. Альтернативні розробки, в тому числі і системи, які відстежують рух голови і очей користувача, до цих пір знаходяться в стадії розробки. Миша і трекбол до сих пір є найбільш розповсюдженими пристроями управління. Комп'ютерна миша продовжує розвиватися: з'явилися оптичні та бездротові, водонепроникні миші і багато різних інших цікавих розробок.
Назад
RSS Текстова версія форуму; Котра година: 19.4.2024, 9:06