Наше Місто Івано-Франківськ - Форум
Привіт, Гість
( Вхід | Реєстрація )
 
Форум Блоги Анонси Статті Погода Пошук Галерея Карта Довідка Транспорт
Календар подій

Нобелівський день - вручення Нобелівських премій (Загальна подія)

Majesty
Дата події: 10 Грудень 2009 (Одноденна подія)


Драконоподібний мамонт

Група: Технічний відділ
Повідомлень: 1486
З нами з: 21.9.2007
Звідки: Франик
Користувач №: 4

Церемонія вручення Нобелівських премій, заснованих Альфредом Нобелем, і Нобелівської премії миру проходить щороку в день смерті А. Нобеля, в Стокгольмі (Швеція) та Осло (Норвегія).

Більше 100 років тому, 10 грудня 1901 року, відбулася перша церемонія вручення Нобелівських премій. Сам же Нобелівський комітет, який виплачує премії, був створений в 1900 році. Альфред Нобель, шведський винахідник і фабрикант, спочатку в своєму заповіті, складеному 14 березня 1893, висловив бажання направити кошти від своїх патентів на будівництво крематоріїв у великих містах, чим, на його думку, повинен був займатися стокгольмський Каролінський інститут. Однак ще в 1886 році Папа римський визнав кремацію неналежної формою поховання. У 1895 році Нобель склав інший заповіт, де наказав створити фонд, відсотки з якого видаватимуться у вигляді премії тим, хто протягом попереднього року приніс найбільшу користь людству. Зазначені відсотки, у відповідність до заповіту, ділилися на п'ять рівних частин, які призначаються для заохочення відкриттів у галузі фізики, хімії, фізіології або медицини, літератури й особливі досягнення перед людством у досягненні миру (Нобелівська премія миру).

За час існування премії було здійснено лише одне нововведення - у 1968 році Шведський банк з нагоди свого 300-річчя запропонував виділити гроші на премію з економіки, і Нобелівський комітет взяв на себе зобов'язання по їх розподілу. Офіційно іменована як премія з економіки пам'яті Альфреда Нобеля, вона вперше була присвоєна в 1969 році.

За традицією премії з фізики, хімії, медицини, літератури і економіки вручає в Стокгольмі в концертному залі король Швеції. Кожен лауреат отримує з рук монарха золоту медаль із зображенням засновника премій Альфреда Нобеля і диплом. Грошова частина премії переводиться лауреатам відповідно до їх побажань. Того ж дня ввечері в стокгольмській ратуші проходить нобелівський банкет за участю короля і королеви Швеції, членів монаршої сім'ї, нобелівських лауреатів, глави уряду Швеції, голови риксдагу, видатних вчених, громадських діячів. У цьому святі беруть участь більше тисячі гостей. Нобелівську премію миру в Осло у присутності короля Норвегії і членів королівської родини вручає голова норвезького Нобелівського комітету. Премія миру включає диплом лауреата, медаль і грошовий чек.

Сума премії непостійна, вона змінюється залежно від доходів Нобелівського фонду. Прийняття рішення про присудження премії миру довірено Норвезькому Нобелівському комітету, члени якого обираються стортингом (парламентом Норвегії) з числа норвезьких суспільно-політичних діячів, але вони повністю незалежні від стортингу в ухваленні рішення про лауреата. Правом висувати кандидатури мають нинішні і колишні члени норвезького Нобелівського комітету і консультанти норвезького Нобелівського інституту, національні парламенти та уряди, члени Міжпарламентського союзу, Міжнародного суду в Гаазі і Міжнародного арбітражу, Міжнародного бюро миру, Інституту міжнародного права, професори університетів, які читають курси правознавства, державного права, історії чи філософії, лауреати Нобелівської премії миру. Премія миру може присуджуватися як окремим особам, так і офіційним та громадським організаціям.
Назад
RSS Текстова версія форуму; Котра година: 26.4.2024, 9:33