Наше Місто Івано-Франківськ - Форум
Привіт, Гість
( Вхід | Реєстрація )
 
Форум Блоги Анонси Статті Погода Пошук Галерея Карта Довідка Транспорт
Календар подій

День винаходу транзистора (Загальна подія)

Majesty
Дата події: 23 Грудень 2009 (Одноденна подія)


Драконоподібний мамонт

Група: Технічний відділ
Повідомлень: 1486
З нами з: 21.9.2007
Звідки: Франик
Користувач №: 4

Друге найбільше відкриття у фізиці XX століття - це, безумовно, створення-транзистора. Воно було зроблено в 1947 р. трьома видатними американськими фізиками - Джон Бардін, Уолтер Браттейном і Вільямом Шоклі в лабораторії компанії «Белл телефон». Відкриття стало наслідком бурхливого розвитку фізики напівпровідників, напівпровідникової технології і, перш за все, радіолокації в роки Другої світової війни. Транзистор був продемонстрований 16 грудня 1947 року, 23 грудня відбулося офіційне представлення винаходу і саме ця дата вважається днем винаходу транзистора.

Джон Бардін - один з найвидатніших фізиків XX сторіччя, перш за все, в галузі фізики конденсованого стану, єдиний за історію фізики двічі Нобелівський лауреат з фізики в одній і тій же області науки. Першу премію він отримав в 1956 р. разом з колегами за відкриття транзистора, як вже сказано вище, а другу - в 1972 р. разом з Л. Купером і Дж. Шріффером за теорію надпровідності, вперше дав повне пояснення цьому загадковому явищу, відкритому Гейко Камерлінг-Оннес в 1911 р. в Голландії.

Виступаючи на заключному засіданні Міжнародної конференції з фізики напівпровідників у 1960 р., Джон Бардін сказав: «Наука інтернаціональна, інтернаціональна фізика, немає національної фізики. І фізика напівпровідників це доводить дуже яскраво: вона створена насамперед Вільсоном і Мотто в Англії, Шотткі - в Німеччині, Іоффе і Френкелем - в РФ ». 23 грудня 1947 був продемонстрований перший транзисторний підсилювач, почалася нова ера в електроніці. А трохи пізніше з'явилася широка науково-технічна область, яка призвела до величезних соціальних змін у світі.

Роботи ці, до речі, почалися за багато років до війни, і для їхнього розвитку багато дали роботи Олега Васильовича Лосєва, геніального винахідника з нижегородської радіо-лабораторії, рано померлого. У числі інших відкриттів Лосєва було створення кристалічного підсилювача «крістадін Лосєва». Однак, коли відкриття робляться дуже рано, і рівень розвитку науки і техніки не готовий до цього, вони звичайно «не проходять» і про них забувають.
Назад
RSS Текстова версія форуму; Котра година: 26.4.2024, 16:16