Наше Місто Івано-Франківськ - Форум
Привіт, Гість
( Вхід | Реєстрація )
 
Форум Блоги Анонси Статті Погода Пошук Галерея Карта Довідка Транспорт
Календар подій

Військо Богдана Хмельницького завдало поразки польській армії під Жванцем (Загальна подія)

NetStar
Дата події: 24 Листопад 2010 (Одноденна подія)


I'm Mr. NetStar :)

Група: Модератор
Повідомлень: 219
З нами з: 14.1.2008
Користувач №: 89

Військо Богдана Хмельницького завдало поразки польській армії під Жванцем

24 грудня 1652 військо українського гетьмана Богдана Хмельницького в союзі з татарами завдало поразки полякам під Жванцем (нині Кам'янського повіту) - містечку на березі Дністра.

Положення поляків через холоди і нестачу продовольства було важке. Вони змушені були укласти досить принизливий мир з кримським ханом, щоб тільки розірвати його союз з Хмельницьким. Після цього татари з королівського дозволу стали спустошувати Україні.
Бачачи таке свавілля, Хмельницький звернувся до Москви і став наполегливо просити російського царя про прийняття його в підданство. 1 жовтня 1653 був скликаний земський собор, на якому було вирішено питання про прийняття Богдана Хмельницького з військом запорізьким в московське підданство.

8 січня 1654 в місті Переяславі (нині Полтавської губернії) була зібрана рада, на якій після промови Хмельницького, що указував на необхідність для Малоросії вибрати кого-небудь з чотирьох государів: султана турецького, хана кримського, короля польського чи царя московського і віддатися в його підданство, народ закричав: «Волимо під царя московського»!

На підставі договірних статей Малоросія об'єднувалася з Росією, і потім народ був приведений до присяги. Старшина присягнула з небажанням: вона мріяла про самостійність Малоросії. Неохоче присягнули також митрополит і духівництво. До Москви були послані посли Зарудний і Тетеря від війська запорізького, які після довгих нарад з боярами домоглися затвердження договірних пунктів, на яких Малоросія з'єдналася з Росією.
Назад
RSS Текстова версія форуму; Котра година: 20.4.2024, 5:56