Наше Місто Івано-Франківськ - Форум
Привіт, Гість
( Вхід | Реєстрація )
 
Форум Блоги Анонси Статті Погода Пошук Галерея Карта Довідка Транспорт
Календар подій

Богдан Хмельницький був тріумфально зустрітий у Києві як визволитель України (Загальна подія)

NetStar
Дата події: 2 Січень 2011 (Одноденна подія)


I'm Mr. NetStar :)

Група: Модератор
Повідомлень: 219
З нами з: 14.1.2008
Користувач №: 89



Українські землі в першій половині XVII століття входили до складу Полину, Угорщини, Османської імперії та Росії, причому найбільша частина Україні - від Карпат до Полтави і від Чернігова до Кам'янець-Подільського - залишалася під владою Польщі.

Зростання магнатського і шляхетського землеволодіння на Україні супроводжувалось збільшенням селянських повинностей. Крім виконання панщини, селяни були зобов'язані поставляти на панський двір хліб, птицю, яйця.

Особливо важким було становище селян в маєтках, що здавались в оренду купцям, лихварям або шляхтичам. Прагнучи у найкоротший термін з лишком відшкодувати орендну плату, орендар хижацьки експлуатував маєток і нерідко начисто спустошував господарства селян. Щоб запобігти втечі кріпаків, орендарі часто висилали селян на роботу в кайданах і тижнями не відпускали їх з маєтків. За найменший непослух селянин міг зазнати жорстокі тортури. Непокірних пани наказували вішати і садити на палю.

Майже в такому ж безправному становищі перебували мешканці міст - міщанам.

Важке становище українського народу посилювала панівна в країні феодальна анархія. Селяни терпіли не тільки від своїх панів, але і від постійних наїздів «чужих» феодалів. Збройна боротьба між окремими шляхетськими угрупованнями розоряла українські села та міста. Постійною загрозою були і грабіжницькі вторгнення татарських загонів.

Опір українського народу цьому свавіллю посилився наприкінці XVI і в першій половині XVII століть, коли на Україні одне за іншим спалахували повстання селян, козаків і міщан. У 1648-1654 роках це вилилося в широку визвольну війну, очолену видатним державним діячем і полководцем Богданом Хмельницьким.

Вдалі військові дії, дипломатичний розрахунок, прозорливість Богдана Хмельницького допомогли йому здобути ряд славних перемог у війні з військами Речі Посполитої. І хоча до заслуг Хмельницького ставилися суперечливо, чекали його в Києві як визволителя України.

2 січня 1649 Хмельницький в'їхав до Києва, де його зустріли з тріумфом і урочисто.

Правда, поляки незабаром ініціативу взяли у свої руки. І Хмельницький змушений був звернутися до російського царя з проханням прийняти козаків під свою опіку.
Назад
RSS Текстова версія форуму; Котра година: 27.4.2024, 7:34