Наше Місто Івано-Франківськ - Форум
Привіт, Гість
( Вхід | Реєстрація )
 
Форум Блоги Анонси Статті Погода Пошук Галерея Карта Довідка Транспорт
Календар подій

Всесвітній день поезії (Загальна подія)

NetStar
Дата події: 21 Березень 2011 (Одноденна подія)


I'm Mr. NetStar :)

Група: Модератор
Повідомлень: 219
З нами з: 14.1.2008
Користувач №: 89



У 1999 році на 30-й сесії генеральної конференції ЮНЕСКО було вирішено щорічно відзначати Всесвітній день поезії (World Poetry Day) 21 березня. Перший Всесвітній день поезії пройшов в Парижі, де знаходиться штаб-квартира ЮНЕСКО.

«Поезія, - йдеться в рішенні ЮНЕСКО, - може стати відповіддю на найгостріші та найглибші духовні запити сучасної людини - але для цього необхідно привернути до неї якнайширшу громадську увагу».

Більш того, Всесвітній День поезії повинен дати можливість ширше заявити про себе малим видавництвам, чиїми зусиллями, в основному, доходить до читачів творчість сучасних поетів, літературним клубам, які відроджують споконвічну традицію живого звучання поетичного слова.

Цей День, вважає ЮНЕСКО, покликаний послужити створенню в засобах масової інформації позитивного образу поезії як справді сучасного мистецтва, відкритого людям.

Вважається, що найдавніші вірші-гімни були створені в 23 столітті до нашої ери. Автор віршів - поетеса-жриця Ен-хеду-ана (En-hedu-ana), про яку відомо лише те, що вона була дочкою аккадского царя Саргона, завоював Ур (територія Ірану). Ен-жеду-ана писала про місячному бога Нанне і його дочки, богині ранкової зорі Инанне.
Назад
RSS Текстова версія форуму; Котра година: 28.3.2024, 20:21