Наше Місто Івано-Франківськ - Форум
Привіт, Гість
( Вхід | Реєстрація )
 
Форум Блоги Анонси Статті Погода Пошук Галерея Карта Довідка Транспорт
Календар подій

День міста - Керч (Загальна подія)

NetStar
Дата події: 10 Вересень 2011 (Одноденна подія)


I'm Mr. NetStar :)

Група: Модератор
Повідомлень: 219
З нами з: 14.1.2008
Користувач №: 89



Місто в Криму на півдні України, розташоване у східній частині Криму на Керченському півострові уздовж узбережжя Чорного та Азовського морів і Керченської протоки, їх з'єднує. Сучасна Керч тягнеться більш ніж на 40 кілометрів вздовж берегової лінії від мису Ліхтар на північному сході до мису Кара-Бурун на південному заході.

Керч - одне з найстаріших міст світу, був відомий під ім'ям Пантікапей з 6 століття до Р.Х., але люди жили тут і в 7 тисячолітті до н.е. Більше 26 століть тому сучасна територія міста була колонізована і заселена милетскими греками, які заснували на ній античні міста: Пантікапей, Мірмекій, Тірітака, Німфей, Ілурат, Парфеній, Геракліт, Порфмій та інші, що входили потім до складу Боспорського царства, столицею якого був Пантікапей. У 2 столітті до Р.Х. Боспорське царство потрапляє під владу Риму.


Керченська набережна


Протягом багатьох століть місто руйнувалось готтами, захоплювалось гунами і хозарами, було північно-східним форпостом Візантії ... З 8 по 12 століття місто під ім'ям Кр'ч'в було західною частиною російського Тмутараканського князівства. У 13 столітті його заселяють татари, а в 1318 році місто переходить до Генуї, які в 1475 році потрапляють під владу Турецької імперії. З 1774 року Керч стає першим російським містом в Криму.

У місті на початку 20 століття було дві гімназії (чоловіча та жіноча), морехідне училище каботажного плавання і дівочий інститут. Після занепаду, викликаного Першої світової та Громадянської війнами, місто відновив своє зростання. До 1939 року населення міста досягло 104 500 чоловік. У 1940 році в місті налічувалося 109 підприємств, на яких працювало 42 тисячі осіб.

У роки Великої Вітчизняної війни Керч стала ареною жорстоких боїв. Лінія фронту чотири рази проходила через Керч. Після важких боїв у листопаді 1941 року німці захопили місто. Звільнено місто було в 1944 році.

Зараз чисельність населення міста 151 300 чоловік. За даними всеукраїнського перепису населення 2001 року, Керч населяють росіяни (78,7%), українці (15,4%), білоруси (1,1%), кримські татари (1,9%), молдавани (0,2%) , поляки (0,1%). Жителів міста називають керчани або керченці.


Двопілонна композиція над музеєм оборони Аджимушкайських каменоломень


Багате культурно-історичну спадщину міста дає грунт для наукового туризму. Найбільш відомими пам'ятками Керчі є: городище Пантікапея, Царський курган (усипальниця одного з боспорських царів), церква Іоанна Предтечі, фортеця Єні-Кале, велика Мітрідатські сходи (428 ступенів), Обеліск Слави на горі Мітрідат, музейний комплекс у каменоломнях Аджимушкая, Німфей, Парус, фортеця Керч (18 століття).

В околицях міста розташований ряд пансіонатів і баз відпочинку. На Керченському півострові знаходиться кілька цілющих грязьових джерел.

У цьому місті народилися Сергій Доренко (російський журналіст), Уляна Лопаткіна (народна артистка Росії, балерина, солістка Маріїнського театру), Олена Свиридова (російська співачка) та інші.

Багато фільмів, цілком або частково, зняті в Керчі: «зійшли з небес» (1986), «Сталінград» (1989), «Свистати всіх нагору!» (1970), «Повне дихання» (2007), «Залюднений острів» ( 2008).

У народі Керч називають містом Грифона (грифон був символом Боспорського Царства) або столицею двох частин світу.
Назад
RSS Текстова версія форуму; Котра година: 25.4.2024, 20:21