Наше Місто Івано-Франківськ - Форум
Привіт, Гість
( Вхід | Реєстрація )
 
Форум Блоги Анонси Статті Погода Пошук Галерея Карта Довідка Транспорт
Календар подій

День міста - Коростень (Загальна подія)

NetStar
Дата події: 10 Вересень 2011 (Одноденна подія)


I'm Mr. NetStar :)

Група: Модератор
Повідомлень: 219
З нами з: 14.1.2008
Користувач №: 89



Мальовничий куточок українського Полісся на Житомирщині, розташований на річці Уж, притоці Прип'яті, 60 км від кордону з республікою Білорусь. Коростень - це великий транспортний вузол Південно-Західної залізниці, кінцевий пункт київських електропоїздів.

Місто славиться білосніжною порцеляною, каніфольними смолами, дорожніми машинами, залізобетонними виробами, продукцією підприємств хімічного машинобудування, промисловістю: деревообробної, швейної, харчової, виробництвом лаків і фарб. Населення складає 66 тисяч чоловік.


Ольгинська церква


Місто було засноване в 8 столітті під ім'ям Іскоростень. Назва міста означає: «з-кори-стіни». Вперше згадане в 914 як столиця слов'янського племені древлян. У 945 році війська князя Мала, які повстали проти нестерпних поборів київського князя Ігоря, здобули перемогу над княжою дружиною, а Ігоря вбили. За це дружина князя Ольга помстилася древлянам, осадивши Іскоростень і спавши місто. Під час слабівшого Хозарського царства (650-969 роки) місто і прилеглі землі стали частиною Київської Русі.

У 1240 році Іскоростень був зруйнований монголами, в 1370 захоплений Великим Князівством Литовським, а пізніше перейшов у владу Польщі. У 1589 знайшов міські права. Між 1649 і 1667 був частиною козацької держави Богдана Хмельницького, але потім знову потрапив під польське панування.


Пам'ятник князю Малу


У 1795 увійшов до складу Російської імперії, але був незначущим провінційним містечком. Це змінилося після 1902 року, коли через місто була прокладена залізниця, а сам він був перейменований в 1917 році в Коростень. 1 січня 1926 Коростень отримує статус міста.

У 1986 році населення Коростеня дуже сильно постраждало від Чорнобильської катастрофи. Місто є найбільшим населеним пунктом на території, потерпілим від аварії на ЧАЕС, який законодавчо віднесений до зони добровільного гарантованого відселення.

У 2005 році відзначив 1300-річчя. На честь цієї події на високому березі річки було встановлено пам'ятник князю Малу.

День міста жителі міста відзначають у другу тиждень вересня.
Назад
RSS Текстова версія форуму; Котра година: 24.4.2024, 9:42