Наше Місто Івано-Франківськ - Форум
Привіт, Гість
( Вхід | Реєстрація )
 
Форум Блоги Анонси Статті Погода Пошук Галерея Карта Довідка Транспорт
Календар подій

День міста - Житомир (Загальна подія)

NetStar
Дата події: 10 Вересень 2011 (Одноденна подія)


I'm Mr. NetStar :)

Група: Модератор
Повідомлень: 219
З нами з: 14.1.2008
Користувач №: 89



Одне з найстаріших міст Київської Русі, обласний центр. Розташоване на півночі України серед унікальних природних ландшафтів. З усіх боків місто оточують старовинні ліси, через нього протікають річки Тетерів та Кам'янка.


Парк імені Юрія Гагаріна


Як свідчить легенда, свою назву місто отримало від імені дружинника київських князів Аскольда і Діра - Житомира, який, відмовившись служити ворогам князів, сховався в лісах у місці злиття рік Кам'янки й Тетерева, де і стоїть сучасний Житомир. В давнину місто було центром поселення житичів. За іншою версією - місцеві жителі здавна торгували хлібом і жили в світі. Є свідчення того, що навіть у центрі міста сіяли «жито», ячмінь. Про місто говорили: «Жито і мир».

Навколо теми про час зародження міста багато суперечок, але все ж прийнято вважати, що заснований Житомир в 884 році. Ця цифра вказана на одній з визначних пам'яток міста - пам'ятному камені встановленому на честь 1100-річчя Житомира. Щорічно в другі вихідні вересня, після сезону літніх відпусток, житомиряни святкують День міста. Основні місця проведення святкових заходів - Соборна площа і міський парк культури та відпочинку ім. Ю. Гагаріна.


Монумент Слави і Вічний вогонь


Житомир - батьківщина багатьох відомих людей. Там народився головний конструктор перших супутників і космічних кораблів Сергій Павлович Корольов, піаніст Святослав Ріхтер, ботанік Володимир Арциховський та інші. Житомир пишатися єдиним на Україні музеєм історії космонавтики, католицьким кафедральним костелом Св. Софії, 37-метровим Монументом Слави, єзуїтському монастирі, Хрестовоздвиженської церквою (Музей природи), музеєм Короленко, літературним музеєм та іншими пам'ятками.

Найцікавішим місцем є Графські сходи, побудовані в 1912 році в садибі барона де Шодуара. Сходи пролягають від алеї міського парку до набережної річки Тетерів і складаються з 184 ступенів. Одним з улюблених місць житомирян є підвісний міст через річку Тетерів в парку імені Гагаріна. У 1899 році в Житомирі, одному з перших міст в Україні, почався рух трамвая.
Назад
RSS Текстова версія форуму; Котра година: 20.4.2024, 9:23