Наше Місто Івано-Франківськ - Форум
Привіт, Гість
( Вхід | Реєстрація )
 
Форум Блоги Анонси Статті Погода Пошук Галерея Карта Довідка Транспорт
Календар подій

День міста - Артемівськ (Загальна подія)

NetStar
Дата події: 10 Вересень 2011 (Одноденна подія)


I'm Mr. NetStar :)

Група: Модератор
Повідомлень: 219
З нами з: 14.1.2008
Користувач №: 89

Одне з найстаріших міст в Донецькій області України, адміністративний центр Артемівського району. Раніше мало назву Бахмут від назви річки, на якій розташоване (історично грамотне назва річки Бахмут, але зараз багато хто називає її Бахмутка). У 1924 р. після трагічної загибелі революціонера Артема (підпільна кличка Ф. А. Сергєєва), який був головою губернського виконкому, історичний Бахмут став Артемівському.

Кількість населення на початок 2004 року - 81,5 тисяч чоловік. Назва жителів - артемівець, артемовчанка.


Пам'ятник революціонеру Ф.А. Сергєєву (Артему)


У районі міста Артемівська знаходяться багаті поклади кам'яної солі, вогнетривких і керамічних глин, чистих гіпсів, формувальних пісків.

Історія міста має глибоке коріння. У далекому 1571 цар Іван Грозний для відсічі кримських татар та захисту південних рубежів наказав створити прикордонну варту на річках Айдар і Донець. У 1701 році Бахмутська сторожа за указом Петра I стає найбільшим містом на півдні Слобожанщини. Статус міста отримала у 1783 році.

У 1707-1708 роках р. Бахмут - один з центрів повстання Кіндрата Булавіна на Дону. У рік 400-річчя міста на одній з центральних площ було встановлено бюст Кіндрата Булавіна - отамана бахмутських солеварів. Відтепер одна з центральних площ міста носить ім'я Кіндрата Булавіна.

У літописі міста вписані імена знаменитих уродженців Артемівська: відомого українського поета Н.Ф. Чернявського, письменника Бориса Горбатова, оперного бас-соліста Великого театру СРСР М.О. Рейзена, народного артиста СРСР, соліста Київського театру опери і балету Миколи Ворвулева, заслуженого артиста РРФСР, соліста Большого театру СРСР Віталія Власова, лауреата численних конкурсів, популярного естрадного співака і композитора Євгена Мартинова.


Площа Булавіна в центрі міста. На задньому плані - центральний універмаг.


З 2001 року Артемівськ занесений до Списку історичних населених міст України. У Державному реєстрі нерухомих пам'яток України за категорією місцевого значення налічується понад 50 об'єктів культурної спадщини.

До визначних пам'яток міста можна віднести: Артемівський державний краєзнавчий музей, Свято-Миколаївський храм, Дім техніки «Донецькгеологія», палац культури «Машинобудівник», Артемівський парк культури та відпочинку.

День міста артемівці відзначають у другі вихідні вересня.
Назад
RSS Текстова версія форуму; Котра година: 27.4.2024, 7:59