Наше Місто Івано-Франківськ - Форум
Привіт, Гість
( Вхід | Реєстрація )
 
Форум Блоги Анонси Статті Погода Пошук Галерея Карта Довідка Транспорт
Календар подій

День міста - Маріуполь (Загальна подія)

NetStar
Дата події: 10 Вересень 2011 (Одноденна подія)


I'm Mr. NetStar :)

Група: Модератор
Повідомлень: 219
З нами з: 14.1.2008
Користувач №: 89

Місто на південному сході Україні на північному узбережжі Азовського моря. Розташоване на півдні Донецької області в гирлі річок Кальміус і Кальчик. Маріуполь входить в десятку найбільших міст України, це один з найважливіших центрів металургії та машинобудування, найбільший морський порт країни, кліматичний і грязьовий курорт.

Маріуполь населяє близько 491 тисячі мешканців, серед яких українці, росіяни, греки, білоруси, вірмени, євреї та представники інших національностей. Мова спілкування, головним чином, російська. Етнохоронім - маріупольці. У народі місту дали прізвисько - Марік.

Туристичний інтерес представляє переважно узбережжя Азовського моря. Навколо міста протягнулася полоса курортних селищ. Перші санаторії були відкриті в місті в 1926 році. Уздовж моря тут протягом 16 км тягнеться вузька смуга піщаних пляжів. Температура води влітку +22 ... +24 ° С. Тривалість купального сезону 120 днів.

Місто Маріуполь закладене в 1778 році при впадінні на місці сторожового посту - центру Кальміуської паланки запорозьких козаків. Засновник міста В.А Чертков, що очолював Азовську губернію, назвав його Павловськом на честь спадкоємця російського престолу. Через два роки місто заселили греки - переселенці з Криму. З тих пір воно носить назву Маріуполь. Жителі міста займалися ремеслами, але головний прибуток йому давали доходи від торгівлі товарним зерном, яка була організована через Маріупольський порт. У 1882 році до Маріуполя підвели залізничну гілку.

У період громадянської війни в місті не раз побував Н. І. Махно, приїжджав І. В. Сталін. У 1930-і роки Маріуполь отримав назву «Південна Магнітка» - тут велася модернізація старих промислових об'єктів і був побудований ще один потужний металургійний завод - «Азовсталь». Сорок років (1948 - 1989) місто носило ім'я А.А. Жданова - діяча сталінської епохи, який народився в цьому місті.


Храм Святого архістратига Михайла


Сучасний архітектурний ансамбль центру Маріуполя створює Театральнай площа з будівлею Донецького обласного російського драматичного театру. Планування старій частині Маріуполя закладена в кінці 18 століття. Настільки ранніх споруд в місті не збереглося, але його історичну частину прикрашають будівлі з цегли з декоративними елементами. Окрасою історичній частині Маріуполя є Міський сад (закладений в 1863 році). Із сучасних споруд міста слід відзначити критий спорткомплекс «Іллічівець», найбільший в Україну (відкритий 9 травня 2007 року).

У Маріуполі народився самобутній художник А.І. Куїнджі. У 1820 році в місті побував А.С. Пушкін. Двічі тут знаходилися Олександр I і великий князь Костянтин Миколайович, в якості ще спадкоємця престолу був у Маріуполі Олександр II.

День міста маріупольці святкують у перші вихідні після 10 вересня, в цей день в 1943 році місто було звільнено від німецьких військ. Маріуполь пережив тривалу фашистську окупацію (16 місяців).
Назад
RSS Текстова версія форуму; Котра година: 26.4.2024, 20:59