Наше Місто Івано-Франківськ - Форум
Привіт, Гість
( Вхід | Реєстрація )
 
Форум Блоги Анонси Статті Погода Пошук Галерея Карта Довідка Транспорт
Календар подій

День міста - Дружківка (Загальна подія)

NetStar
Дата події: 10 Вересень 2011 (Одноденна подія)


I'm Mr. NetStar :)

Група: Модератор
Повідомлень: 219
З нами з: 14.1.2008
Користувач №: 89

Розташоване на злитті двох річок — Казенний Торець і Кривий Торець, що в басейні Сіверського Донця. По одній з версій, на злитті цих річок могла стояти козацька вишка, що дала початок заселенню цих земель.


Перша згадка про Дружківку датується 1781 роком ("Відомості про землі Катеринославського намісництва").
Як повідає "Исторический обзор православной християнской церкви в пределах нынешней Екатеринославской епархии до времени формального открытия её":
"Дружківка - старожитнє запорізьке поселення. В старину там стояв пікет запорізького козацтва. Після переселення запоріжців в Олешки й після невдалого (для Російської імперії - П.Л.) Прутського походу 1711 року, коли ця місцевість відійшла під турецько-татарську владу, в Дружківці сиділо декілька пристарілих запоріжців-характерників, харцизів, які були зв'язані з бахмутськими й Маяцькими козаками й одстрашували турецько-татарську орду, що появилася в цій місцевості. В 1768 і 1769 рр. запоріжці дружно відстояли й захистили свою Дружківку від усіх нападів і наскоків агарянських (тобто татарських)."
За однією з легенд засновником міста був козак Дружко, який заснував на території Олексієво-Дружківки, козацький пост приблизно у першій половині сімнадцятого століття.
12 вересня 2008 року напередодні Дня міста був відкрит пам'ятник козакові біля міської ради. Ескізний проект пам'ятника зробив дружківський художник Віктор Федоренко, а втілив у життя задум художника скульптор Юрій Тотуз.
Назад
RSS Текстова версія форуму; Котра година: 26.4.2024, 20:14