Наше Місто Івано-Франківськ - Форум
Привіт, Гість
( Вхід | Реєстрація )
 
Форум Блоги Анонси Статті Погода Пошук Галерея Карта Довідка Транспорт
Календар подій

День міста - Алчевськ (Загальна подія)

NetStar
Дата події: 10 Вересень 2011 (Одноденна подія)


I'm Mr. NetStar :)

Група: Модератор
Повідомлень: 219
З нами з: 14.1.2008
Користувач №: 89

Алче́вськ — місто обласного підпорядкування у Луганський області, великий промисловий центр.

В Алчевську виготовляється чверть промислової продукції Луганської області. Основа промислової могутності міста — Алчевський металургійний комбінат (ВАТ «АМК») та Алчевський коксохімічний завод (ВАТ «Алчевськкокс»).

Місто носить ім'я свого засновника — відомого українського промисловця, підприємця і банкіра, мецената Олексія Кириловича Алчевського.

Як робітниче селище Алчевськ виник у середині 90-х років XIX століття у зв'язку з будівництвом біля залізничної станції Юр'ївка Катерининської залізниці (нині станція Комунарськ) металургійного заводу Донецько-Юріївського металургійного товариства.
Засновником Донецько-Юріївського заводу (нинішнього Алчевського металургійного комбінату), як і акціонерного товариства ДЮМО, був український промисловець і банкір, купець першої гільдії Олексій Кирилович Алчевський. Заснований ним завод ДЮМО був у той час єдиним в Україні металургійним підприємством, побудованим на вітчизняні капітали.
Під час гострої економічної кризи початку XX століття, не витримавши конкуренції з пануючими на Донбасі іноземними компаніями, і, отримавши відмову від царського уряду на прохання про кредит, О. К. Алчевський 7 травня 1901 року кинувся під поїзд на Царськосельському вокзалі в Петербурзі. Знецінені після загибелі Алчевського акції ДЮМО зосередилися в руках франко-бельгійських компаній.
На пам'ять про засновника заводу ДЮМО станція Юр'ївка за клопотанням російських промисловців була перейменована в 1903 році в станцію Алчевске. Від станції отримало назву і заводське селище, з 1902 року перетворилося в місто.
Назад
RSS Текстова версія форуму; Котра година: 26.4.2024, 20:39