Наше Місто Івано-Франківськ - Форум
Привіт, Гість
( Вхід | Реєстрація )
 
Форум Блоги Анонси Статті Погода Пошук Галерея Карта Довідка Транспорт
Календар подій

Всесвітній день моря (Загальна подія)

NetStar
Дата події: 29 Вересень 2011 (Одноденна подія)


I'm Mr. NetStar :)

Група: Модератор
Повідомлень: 219
З нами з: 14.1.2008
Користувач №: 89



Всесвітній день моря - один з міжнародних днів в системі Організації Об'єднаних Націй. Відзначається з 1978 року за рішенням Х сесії Асамблеї Міжурядової морської консультативної організації (ІМКО) в останній тиждень вересня.
Мета Всесвітнього дня моря - привернути увагу міжнародної спільноти до того, який непоправний збиток морям і океанам наносять перелов риби, забруднення водоймищ і глобальне потепління. Два найбільш важливі завдання — підвищення безпеки на морі і запобігання забрудненню морського середовища, зокрема нафтою.


Близько 70 % планети вкрито водою. Біомаса всіх морських мешканців — від водоростей до блакитних китів — складає 90% біомас всіх живих організмів планети. Існування більшості представників різних видів морської флори і фауни пов'язане з кораловими рифами.


За даними ООН, за останніх 100 років такі види риб, як тунець, тріска, марлін були виловлені на 90%. Близько 21 мільйона барелей нафти щорік виливається в моря і океани. Синтетичні відходи, що скидаються в крупні водоймища, є причиною загибелі мільйона морських птиць і 100 000 морських ссавців в рік. Із-за глобального потепління за останні 100 років рівень води в крупних водоймищах планети піднявся на 10-25 см.


Традиційно День моря проводиться в дитячих садках, школах, бібліотеках у формі конкурсів, фестивалів, що розповідають підростаючому поколінню про багатство підводного світу, про користь морів і океанів для людини, а також про те, що кожний житель планети Земля може зробити для їхнього збереження. Досить часто громадські організації відзначають це свято прибиранням публічних пляжів, а також мітингами й походами на захист морів.
Назад
RSS Текстова версія форуму; Котра година: 25.4.2024, 17:09