Наше Місто Івано-Франківськ - Форум
Привіт, Гість
( Вхід | Реєстрація )
 
Форум Блоги Анонси Статті Погода Пошук Галерея Карта Довідка Транспорт
Календар подій

В СРСР прийнято рішення про повну ліквідацію приватної торгівлі (Загальна подія)

NetStar
Дата події: 11 Жовтень 2011 (Одноденна подія)


I'm Mr. NetStar :)

Група: Модератор
Повідомлень: 219
З нами з: 14.1.2008
Користувач №: 89

Економічна і політична криза, що охопили країну при «військовому комунізмі», змусили політичне керівництво шукати виходу з них. Перехід від «воєнного комунізму» до «нової економічної політики» (НЕП) був проголошений Х з'їздом російської комуністичної партії в березні 1921 року.

Первісна ідея переходу була сформульована в роботах В. І. Леніна 1921-1923 років: кінцева мета залишається колишньою - соціалізм, але становище Росії після громадянської війни диктує необхідність вдатися до «реформистскому» методу дій в корінних питаннях економічного будівництва.

Основні заходи, проведені в рамках НЕП - продрозкладка замінена продовольчим податком, легалізувалася вільна торгівля, приватні особи отримали право займатися кустарними промислами і відкривати промислові підприємства з числом робітників до ста.
Дрібні націоналізовані підприємства поверталися колишнім власникам.

У 1922 році було визнано право на оренду землі та використання найманої праці, скасована система трудових повинностей і трудових мобілізацій. Натуральна оплата праці замінена грошовою, був заснований новий державний банк і відновлена ​​система банків.

НЕП призвела до швидкого пожвавлення економіки. Розгромна у селян економічна зацікавленість у виробництві сільськогосподарської продукції дозволила швидко наситити ринок продовольством і подолати наслідки голодних років «воєнного комунізму».

Проте вже на ранньому етапі НЕП (1921-1923) визнання ролі ринку поєднувалося із заходами щодо його скасування. Офіційна пропаганда всіляко третирувала приватника, у суспільній свідомості формувався образ «непмана» як експлуататора, класового ворога.

З середини 1920-х років заходів щодо стримування розвитку НЕП змінилися курсом на його згортання. А 27 грудня 1929 року в промові на конференції істориків-марксистів Сталін заявив: «Якщо ми дотримуємося НЕП, це тому, що вона служить справі соціалізму. А коли вона перестане служити справі соціалізму, ми нову економічну політику відкинемо до біса ».

І відкинули: наприкінці 1920-х була скасована приватна торгівля (крім колгоспних ринків). Усі приватні магазини були націоналізовані. В ході ліквідації конфіскувалося все майно селян-куркулів, їх засилали в Сибір, а міських «непманів», а також членів їх сімей позбавляли політичних прав («позбавленці»); багатьох піддавали судовим переслідуванням.

Але офіційна заборона не зміг остаточно видавити недержавну торгівлю з суспільного життя. Тіньова економіка довго ще залишалася характерною рисою радянської дійсності.
Назад
RSS Текстова версія форуму; Котра година: 19.4.2024, 15:51