Наше Місто Івано-Франківськ - Форум
Привіт, Гість
( Вхід | Реєстрація )
 
Форум Блоги Анонси Статті Погода Пошук Галерея Карта Довідка Транспорт
Календар подій

Міжнародний день по зменшенню небезпеки стихійних лих (Загальна подія)

NetStar
Дата події: 13 Жовтень 2011 (Одноденна подія)


I'm Mr. NetStar :)

Група: Модератор
Повідомлень: 219
З нами з: 14.1.2008
Користувач №: 89

Міжнародний день по зменшенню небезпеки стихійних лих (International Day for Natural Disaster Reduction) щорічно відзначається 13 жовтня. А вперше День був відзначений згідно з резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 22 грудня 1989 року в рамках Міжнародного десятиріччя зменшення небезпеки стихійних лих (International Decade for Natural Disaster Reduction) - 1990-1999.

У 1999 році Генеральна Асамблея ООН прийняла рішення продовжувати щорічно відзначати цю дату як Міжнародний день по зменшенню небезпеки стихійних лих у другу середу жовтня в якості одного з інструментів, що сприяють формуванню глобальної культури зменшення небезпеки стихійних лих, включаючи запобігання стихійних лих, пом'якшення їх наслідків та забезпечення готовності до них.

Міжнародна стратегія по зменшенню небезпеки стихійних лих переслідує, насамперед, мета доведення до відома широкої громадськості важливості завдання запобігання та проведення роз'яснювальної роботи серед населення і громад, які найбільш схильні до небезпеки стати жертвою стихійних, екологічних та техногенних лих, відносно доступних засобів по запобіганню переростання небезпек в катастрофи.

Число постраждалих від землетрусів, циклонів, повеней і засух стрімко зростає. За даними ООН, в 2004 році близько 250 тисяч осіб стали жертвами стихійних лих. Це в три рази більше аналогічного показника 2003 року і майже в 10 разів більше, ніж у 2002 році.

Крім того, за повідомленням Міжнародної Федерації Червоного Хреста, цей показник втричі перевищує середньорічний показник за період з 1994 по 2003 роки.

Історія зберегла великі повені в столицях Російської держави - в Санкт-Петербурзі в 1824 році і в Москві в 1908 році.

Чимало сейсмічно нестійких районів, регулярно піддаються землетрусів, - Кавказ, Середня Азія, деякі області Китаю, Японія.

У середньому внаслідок стихійних лих гине 184 людини в день. За прогнозами, через урбанізації та зміни клімату на планеті число жертв буде рости. Мільйони життів можна врятувати, якщо держави будуть більше робити для попередження і скорочення ризику стихійних лих.
Назад
RSS Текстова версія форуму; Котра година: 28.3.2024, 14:42