Наше Місто Івано-Франківськ - Форум
Привіт, Гість
( Вхід | Реєстрація )
 
Форум Блоги Анонси Статті Погода Пошук Галерея Карта Довідка Транспорт
 
   Відповісти   Створити нову тему
> З ІСТОРІЇ СТАНОВЛЕННЯ МУЗЕЮ ВИЗВОЛЬНИХ ЗМАГАНЬ ПРИКАРПАТСЬКОГО КРАЮ
Majesty
повідомлення 21.10.2007, 22:13
Порядковий номер повідомлення #1

Драконоподібний мамонт


Хто: Технічний відділ
Повідомлень: 1486
З нами з: 21.9.2007
З: Франик
Мешканець №: 4
Подякували: 161 раз



Ідея створення музею виникла в колі однодумців, що гуртувалися в першому осередку обласного товариства "Меморіал", після здійснення розкопок жертв більшовицьких репресій в урочищі Дем'янів Лаз. Вони дали такий багатющий фактичний обвинувачувальний матеріал проти радянського режиму, що гріх його було залишати розпорошеним. Пізніше ідея обростала ширшим нагородженням тематики для майбутнього музею: славні сторінки Січового Стрілецтва, творення державності на західноукраїнських землях, героїчна боротьба Української Повстанської Армії тощо. В кінцевому підсумку вона визріла до обсягів сьогоднішньої назви музею - Музей Визвольних Змагань Прикарпатського Краю.
Відповідне рішення про початок праці над створенням музею було прийнято Крайовою радою "Меморіалу", і закипіла щоденна клопітна і рутинна робота його членів по збору речових та документальних експонатів. У формуванні фондів музею, їх поповненні, як також і в створенні його значної бібліотеки велику участь брали і представники української діаспори: проф.Володимир Леник з Німеччини, мгр.Орест Корчак-Городиський та п.Василь Микитин з США, п.Семен Стасишин та п.Володимир Марко з Канади і ряд інших. Василь Микитин, крім того, подарував музею цінну колекцію марок "Підпільна пошта України".
Завдяки зусиллям керівництва і рядових членів обласного товариства "Меморіал" вже протягом 1991-1992 рр. було придбано значну кількість матеріалів, необхідних для облаштування інтер'єру музею. Відчутну матеріальну допомогу в справі його створення надавали також тодішні обласна державна адміністрація (голова п. Степан Волковецький) та Івано-Франківська міська рада (голова п. Богдан Борович), сотні благодійників з числа українських громадян та української діаспори. Всіх їх у своїй вдячній пам'яті зберігають його експозиції та архіви. Визначальну організаторську діяльність по залученню такої допомоги протягом всіх років творення музею здійснював голова обласного товариства "Меморіал", народний депутат України 19І4-199І рр, п.Роман Круцик.
На завершальному етапі розбудови музею, в 1996 році, він набув статус державго. Його співзасновниками стали обласне товариство "Меморіал" ім. Василя Стуса та Івано-Франківська Обласна рада. Офіційне відкриття Музею Визвольних Змагань Прикарпатського краю відбулося 14 жовтня 1997 року - на свято Покрови.
На сьогоднішній день тематичні експозиції музею охоплюють часові проміжки від княжих часів і до періоду постання незалежної Української Держави. В планах музею - остаточне завершення та розширення існуючих експозицій, створення в каплиці-дзвіниці меморіального комплексу "Дем'янів Лаз" окремого експозиційного відділу про жахіття більшовицького терору, написання Пам'ятної книги про звитяги героїв УПА тощо. Тож запрошуємо до співпраці всіх, кому дорога пам'ять нашої зболеної історії!

Голова обласного товариства "Меморіал" ім.В.Стуса Роман Круцик
Директор Музею Визвольних Змагань Прикарпатського Краю Степан Каспрук
 

   Відповісти   Створити нову тему

 
RSS Текстова версія форуму; Котра година: 29.3.2024, 7:46