Наше Місто Івано-Франківськ - Форум
Привіт, Гість
( Вхід | Реєстрація )
 
Форум Блоги Анонси Статті Погода Пошук Галерея Карта Довідка Транспорт
2 Сторінки V  < 1 2  
   Відповісти   Створити нову тему
> Франко і Франківськ
КрішнА
повідомлення 1.8.2008, 22:10
Порядковий номер повідомлення #21

Фанатик


Хто: Мешканець
Повідомлень: 96
З нами з: 27.7.2008
З: КоломийкО-ФранківськО)))
Мешканець №: 209
Подякували: 3 раз



Цитата(greya @ 1.8.2008, 16:21) «
я прагну дотримуюсь правил форуму. а Ви навіть це не вмієте поважати.... прикро.


коли йа написав що Франко нічорта не зробив для міста ти зїхала на мене написавши що я також нічорта не зрпобив і тільки пишу шо мені "пох"..
це теж було дотримання правил форуму..перехід на особистості?))нуну
от тільки коли я і на це відповів тобі небуло чого додати і ти відмазалась правилами форуму..

по сабжу:"Франко і Франківськ"Франко нічого визначного для міста не зробив.
для України в цілому і для нації зробив а конкретно для користі міста не зробив..
 
greya
повідомлення 1.8.2008, 22:54
Порядковий номер повідомлення #22

Дівчина з передмістя


Хто: Мешканець
Повідомлень: 921
З нами з: 24.11.2007
З: Тисменецьке передмістя
Мешканець №: 57
Подякували: 61 раз



Франко багато зробив не "для країни" а для свого народу... почитайте, його праці, особливо погляди і педагогічну діяльність. отже зробив і для українців, що жили в мому місті. і я вважаю за честь жити в місті названому в честь такої людини. жалію, що він бував тут мало. проте, носити назву "Станіславів" не хочу. та й історичніше можна називати цю землю - частиною села Заболоття.... не збудуй пан потоцький тут звичайну фортецю, люди все одно розвивались би, бо розташування вдале. І повторю - все, що панство потоцьких робило - робило для себе. місто - це люди. його населення. а русини Станіслава завжди були  волелюбними та прагнули виокремитись від опольщення. вчіть історію краще - розквіту місто набуло за Австрії. і якби не переважання польського населення українське в той час могло б стати ще успішнішим! бо тоді зявились можливості. хоча ми ніколи нікому не були цікаві і потрібні. лищ як прислуга, як робоча сила... не тому, що поляки чи австрійці погані - просто хто хоче ділитись? наша фара - чудова памятка - та вона збудована для поляків, і семінарія на тій же площі - колишня філія краківського ягілонського університету. для українців семінарі відкрилась більш ніж на 200 років пізніше...




можна продовжувати. та історична назва Станіслав - це місто боротьби за волю і націю, за народність і право українців жити вільно. це місто знало багато спроб моїх предків самовизначитись, незалежно від назви. бо як зевлю не назви, вона все одно історично буде українською. і шкода,що на ній панували чужинці.... тому українська назва для міста - нагорода тим, хто про це мріяв. можливо наші діти перейменують це місто, та робити це мають не тому, що Франко "нічого" не зробив (абсурдна фраза сама по собі), а тому,що зміниться час. 

мало хто прочитає цей пост повністю. та ті хто прочитають, повинні задуматись. в ньому є слова, до котрих я додумалась не сама... а які чула від справжніх міщан, освідчених і ні, та закоханих у цей край і свій народ.


Це повідомлення відредагував greya: 1.8.2008, 23:00
 
КрішнА
повідомлення 2.8.2008, 9:23
Порядковий номер повідомлення #23

Фанатик


Хто: Мешканець
Повідомлень: 96
З нами з: 27.7.2008
З: КоломийкО-ФранківськО)))
Мешканець №: 209
Подякували: 3 раз



а що фортеця це єдине що зробили Потоцькі?наскільки мені відомом тут була і академія збудована..і звідки тобі відомі мотиви Потоцьких..факт в тому що зробили...і люди нормально жили не жалілись у Станіславові.а от що конкретно матеріально Франко зробив для міських жителів поясни..Українців не змушували тоді розмовляти польскою. вони розмовляли українською..Потоцькі внесли так скажемо матеріальний розвиток в місто..для себе чи ні..це вже твоя думка.факт в тому що вони це робили..а про мотиви можна думати і гадати.
і взагалі якщо місто носить назву Польскої особи то воно перестає бути Українським?тим більше що ці "загарбники"немало зробили для міста..так Поляки гнітили наш народ..але конкретно Потоцькі конкретно для міста зробили багато.
Франко максимум що зробив це надихав своїми віршами міських жителів))
/бо як зевлю не назви, вона все одно історично буде українською. і шкода,що на ній панували чужинці.... тому українська назва для міста - нагорода тим, хто про це мріяв./нарахунок як не назви згоден..якщо землю назвати Станіславів вона українською від цього не перестане бути..а чужинці на ній не панували ,а заснували і розвинули. Тема називається Франко і Франківськ,а не чи потрібно перейменовувати Франківськ на Станіславів.
от перечисли що конкретно зробив Франко для міста..

Це повідомлення відредагував Majesty: 12.3.2009, 5:41
 

2 Сторінки V  < 1 2
   Відповісти   Створити нову тему

 
RSS Текстова версія форуму; Котра година: 28.3.2024, 22:08