Наше Місто Івано-Франківськ - Форум
Привіт, Гість
( Вхід | Реєстрація )
 
Форум Блоги Анонси Статті Погода Пошук Галерея Карта Довідка Транспорт
Календар подій

Тетянин день (день студента) (Загальна подія)

pozitronik
Дата події: 25 Січень 2008 (Одноденна подія)


E-makers team

Група: Технічний відділ
Повідомлень: 1134
З нами з: 21.9.2007
Користувач №: 5

Є в морозному січні день, забарвлений радісним, якимсь весняним настроєм. Це 25 січня - Тетянин день. День всіх студентів. Ймовірно, це єдиний в історії випадок, коли на один і той же день претендують і служителі церкви і студентство, причому кожна сторона розуміє свято на свій лад.

З "Житія святих" ми дізнаємося, що дочка римського консула Татіана піддалася жорстоким переслідуванням за віру Христову: їй виколювали очі, різали бритвами, намагалися спалити, але кожен раз Бог карав її ворогів, а Татіані посилав зцілення, навіть леви, випущені з клітки, лагідно лизали їй ноги. Вражені її стійкістю, кати відмовлялися виконувати накази, просили у Тетяни прощення і ставали на її бік. Суд засудив її до смерті. Пізніше вона була зарахована до лику святих. Однак відомостей про заступництво святої Тетяни тим, хто взяв на свої плечі важку справу отримання знань, немає ні в "Житіях святих", ні в інших джерелах. Чому ж день поминання Тетяни виявився пов'язаний зі славним, неспокійним, веселим і далеко не безгрішним народом - студентством?

Відкриваємо "Історію держави Російської" і знаходимо відповідь. 12 (25) січня 1755 року був підписаний імператрицею Єлизаветою Петрівною Указ про відкриття в Москві 1-го російського університету. Розроблений Ломоносовим проект взяв під свою опіку генерал-ад'ютант І.І. Шувалов, людина освічена і культурна. Як свідчать сучасники, "був скромний, навіть боязкий. Постійно відмовлявся від графського титулу, але ревниво домагався слави мецената". День підписання Указу Шуваловим був обраний не випадково. Він хотів не тільки послужити Батьківщині, а й зробити презент своїй улюбленій матусі Тетяні Петрівні в день її іменин. "Дарую тобі університет" - вимовив що стала пізніше крилатою фразу І.І. Шувалов.

У 1791 р. на Пасху була відкрита церква Тетяни Мучениці. Убрання для неї надіслала сама Катерина. Прихожанами цієї церкви в різні роки були Фонвізін, Грибоєдов, Тургенєв, Тімірязєв, Пирогов, Ключевський, брати Аксакова, Соловйов та ін. Потім був указ Миколи I, де він розпорядився святкувати не день відкриття університету, а підписання акту про його заснування. Так, волею монарха, з'явився студентське свято - Тетянин день, а з часом народний поголос приписала цій святій покровительство студентам.
і
Тон цього свята був заданий ще в 1755 р. Урочистості тоді були проведені в петровських традиціях: урочисті промови, богослужіння, а потім ілюмінація, феєрверк, частування, театральні вистави. Йшли роки. Студенти ставали лікарями, адвокатами, вчителями, письменниками. Але Тетянин день не забувався і не змінювався. У цей традиційний день люди похилого віку і молодь, знамениті і невідомі - всі були знайомими, всі були рівними. Побутова сторона свята залишалася такою ж, як і раніше. Це був найбільш шумний день в місті.

Події розгорталися на Нікітській, Тверському бульварі, Трубної площі. Студенти групками і цілими натовпами, пішки і на візниках, горланячи пісні, заповнювали собою старий центр. Їх п'янило відчуття свободи. Природа брала своє. Юнаки місяцями відсиджували лекції, горбатились над підручниками, повторювали знову і знову досліди, додатково працювали - але в цей день студенти дозволяли собі розслабитись. Вони навмисне голосно співали - кричали, стверджуючи свої права на цей день, демонструючи свободу і самодостатність. Класичний студентський гімн Gaudeamus igitur змінювався політично неблагонадійною "Дубинушкою". Поліція в цей день, зовсім як в рожевих мріях утопістів, діяла за перевагою "профілактично", згладжуючи гостроту неминуче спалахували конфліктів. Арештовувати і навіть затримувати студентів у їхнє свято не рекомендувалося.

Однією з традицій Тетяниного дня були котячі концерти під вікнами "Московских ведомостей". Нерідко ці вікна просто били. Студенти так усвідомлювали свої права - адже ця офіціозна газета колись була першою і єдиною міською газетою, яку редагували професора і друкувала друкарня університету.

У це свято скасовувалися всі відмінності - вікові та станові, скасовувалися всі чини і звання, зрівнювалися багаті і бідні - всі вони відчували себе співгромадян "вченого республіки". Відомі вчені і важливі чиновники, успішні присяжні повірені та модні журналісти відчували себе в цей день "старими студентами". Вони згадували прекрасні дні своєї молодості. Це був і їх день теж. Саме тому з легкістю і швидкістю день заснування одного університету став загальним студентським святом усієї країни. Тетянин день святкувався всюди. Він об'єднував професорів, студентів нинішніх і "колишніх" по всій Росії. Студенти з багатших, пристойно відзначивши свято з рідними та переодягнувшись у що-небудь простіше, приєднувалися до своїх товаришів. Їх уже чекали господарі кабаків, пивних і ресторанів. Вони не замикали двері своїх закладів, але заздалегідь ретельно готувалися. Найбільш знаменитим і гостинним був ресторан "Ермітаж", де для такого випадку розкішні меблі були завбачливо замінені простими столами з лавками, дорогі дзеркала прибрані, а підлоги покриті товстим шаром тирси. Так вільніше себе почували гості і спокійніше - господарі. Для студентів в цей день кухня готувала тільки холодні закуски. Подавалася горілка, дешеве вино і пиво. За стіл сідали всі впереміш - улюблені професора, популярні журналісти, студенти, адвокати, земські діячі. Ця об'єднувала їх трапеза, загальний стіл має древній сенс! Де, в якому ще випадку можуть зібратися в подібній привабливій обстановці люди настільки різного положення, але з одним, спільним для всіх, і тому особливо дорогим, почуттям?

Володимир Гіляровський, описуючи Тетянин день, з повним правом говорить про популярність рими "п'яна - Тетяна". Так, це було розгульне, часом до неподобства розгульне свято. Логічні бесіди змінювалася загальною гучним розмовою, десь співали, піднімали на столи особливо улюблених ораторів, якихось поважних бородатих професорів качали, одному від захоплення розбили окуляри, іншому порвали сюртук ... Тут розпускалися язики навіть у часи самої найлютіший реакції. Речі, які тут виголошувалися, ніде більше не можна було повторити, принаймні, ще рік. Отже, завдяки любові до своєї матусі всесильного фаворита Шувалова і указом імператора Миколи I, святої мучениці Тетяни перетворилася на патронесу студентів, а день її поминання - у відчайдушний розгул.

Також, в Україні прийнято відзначати міжнародний день студента.
Назад
RSS Текстова версія форуму; Котра година: 19.4.2024, 19:14