Наше Місто Івано-Франківськ - Форум
Привіт, Гість
( Вхід | Реєстрація )
 
Форум Блоги Анонси Статті Погода Пошук Галерея Карта Довідка Транспорт
2 Сторінки V   1 2 >  
   Відповісти   Створити нову тему
> Франко і Франківськ
pozitronik
повідомлення 30.12.2007, 20:10
Порядковий номер повідомлення #1

E-makers team


Хто: Технічний відділ
Повідомлень: 1134
З нами з: 21.9.2007
Мешканець №: 5
Подякували: 102 раз



Чому саме Івано-Франківськ, Франко мав якесь відношення до міста?
 
Sashok
повідомлення 31.12.2007, 17:02
Порядковий номер повідомлення #2

не гиндлюй зо мнов


Хто: Мешканець
Повідомлень: 922
З нами з: 24.9.2007
З: Ahfyrsdcmr
Мешканець №: 10
Подякували: 83 раз



в нього тут коханка жила, тому часто сюда навідувався smile.gif
 
Majesty
повідомлення 4.1.2008, 20:56
Порядковий номер повідомлення #3

Драконоподібний мамонт


Хто: Технічний відділ
Повідомлень: 1486
З нами з: 21.9.2007
З: Франик
Мешканець №: 4
Подякували: 161 раз



Хтось мені казав що Франко не любив українців
 
Агонь
повідомлення 18.6.2008, 16:00
Порядковий номер повідомлення #4

наци-гопнік


Хто: Мешканець
Повідомлень: 930
З нами з: 30.9.2007
З: Радной, франкоффский
Мешканець №: 28
Подякували: 146 раз



тут Франко заразився сифілісом, від якого, доречі помер.
А заразився він їм в публічному домі що по вул. Галицькій (кам"яниця напроти колишнього магазину 1000 дрібниць біля входу в базарsmile.gif )
 
greya
повідомлення 18.6.2008, 19:27
Порядковий номер повідомлення #5

Дівчина з передмістя


Хто: Мешканець
Повідомлень: 921
З нами з: 24.11.2007
З: Тисменецьке передмістя
Мешканець №: 57
Подякували: 61 раз



м-да... добре шо хоч такі знання є.... можливо Франко і не мав великого відношуння до тодішнього Станіслава, але жити в місті яке назване в честь НАСТІЛЬКИ талановитої людини - достойна річ.
чому ж нас завжди цікавлять найбрудніші сторони історії..... huh.gif
 
Агонь
повідомлення 19.6.2008, 9:51
Порядковий номер повідомлення #6

наци-гопнік


Хто: Мешканець
Повідомлень: 930
З нами з: 30.9.2007
З: Радной, франкоффский
Мешканець №: 28
Подякували: 146 раз



Ну а мну подобається більше назва міста Станіслав а не Івано-Франківськ smile.gif
 
greya
повідомлення 19.6.2008, 18:53
Порядковий номер повідомлення #7

Дівчина з передмістя


Хто: Мешканець
Повідомлень: 921
З нами з: 24.11.2007
З: Тисменецьке передмістя
Мешканець №: 57
Подякували: 61 раз



ну давайте піднімемо рух на перейменування. замість назви в честь українського письменника, педагога, українознавця, фольклориста та етнознавця, філософа, народознавця, просвітянина і т.д. він особисто навчав людей у селах, повернемо назву Станіслав в честь сина пана Потоцького, за наказом якого фортецю мурували українські селяни, і який мав ласку оплатити все решту, щоб мати прихисток на південних кордонах, поки навіть серед українського бідного міщанства не було ні прав ні захисту....
для мене "Станіслав" - то історія, не у всюму справедлива до мого народу, але яку я безмежно поважаю, бо жили тут, хай і під гнітом інших, мої предки. А "Івано-Франківськ" це сьогодення. і якщо хтось не вважає, що є чим гордитись, то маємо ще усі шанси все змінити.
от так)
 
Sashok
повідомлення 20.6.2008, 21:10
Порядковий номер повідомлення #8

не гиндлюй зо мнов


Хто: Мешканець
Повідомлень: 922
З нами з: 24.9.2007
З: Ahfyrsdcmr
Мешканець №: 10
Подякували: 83 раз



Київ тож не Києвом спочатку був
 
Агонь
повідомлення 21.6.2008, 11:38
Порядковий номер повідомлення #9

наци-гопнік


Хто: Мешканець
Повідомлень: 930
З нами з: 30.9.2007
З: Радной, франкоффский
Мешканець №: 28
Подякували: 146 раз



Київ, шановний Сашок, як раз і був Києвом завжди, оскільки заснованим він Києм, а також його братанами Щеком і Хоривом. І Сєстріцою їхньою - Либіддю.
Ось
 
Sashok
повідомлення 21.6.2008, 19:37
Порядковий номер повідомлення #10

не гиндлюй зо мнов


Хто: Мешканець
Повідомлень: 922
З нами з: 24.9.2007
З: Ahfyrsdcmr
Мешканець №: 10
Подякували: 83 раз



звичайно не в тему буде, але нарахунок Києва, то на його території розміщенні поселення яким більше 20000 років, нарахунок 3-х братів непоспорю, питання: коли вони були? Франківськ як ніяк також заснований на поселеннях
 
КрішнА
повідомлення 29.7.2008, 12:08
Порядковий номер повідомлення #11

Фанатик


Хто: Мешканець
Повідомлень: 96
З нами з: 27.7.2008
З: КоломийкО-ФранківськО)))
Мешканець №: 209
Подякували: 3 раз



якраз Станіслав Потоцький зробив дуже багато для нашого міста..і значно більше ніж Франко..а Франко в той час не був популярний це вже згодом перейменували.

Станіслав без Потоцького
Публікація 16.08.2007 | Версія для друку

Унікальний маловідомий портрет засновника міста Станіслава Андрія Потоцького знайдено в запасниках Тернопільського обласного краєзнавчого музею.
Відомо, що засновником славного Станіслава (Івано-Франківська) є польський шляхтич Андрій Потоцький. Але іванофранківці дуже мало знають про засновника свого міста. Радянська історична школа, догмати якої продовжують залишатися актуальними, називає Андрія «катом українського народу», і, на жаль, подібні стереотипні версії збереглися досі (для прикладу, чомусь про реального ката, зауважимо не католика, а православного, Острозького «скромно» замовчується).

Найпоширенішою версією, щодо «народження» міста між двома Бистрицями, є така: Станіслав заснував у 1662 році польський магнат Андрій Потоцький, який був власником цих земель з 1660 року. Починалося місто з витягнутої восьмикутної фортеці біля невеликого українського села Заболоття. Для власника міста там був збудований дерев’яний замок.
7 травня 1662 року Андрій Потоцький видав привілей про надання фортеці Магдебурзького права і з того часу цей день вважається офіційною датою заснування міста. У 1663 році король Ян Казимир юридично підтвердив Магдебурзьке право та затвердив перший міський герб. Після смерті Андрія місто-фортецю успадкував його молодший син Йосип Потоцький та ін.
Одразу ж після Другої світової війни комуністична влада мало не перейменувала Станіслав на Сталіно–Карпатськ.
1962 року керівництво області виступило з пропозицію, у зв’язку з відзначенням 300 річчя, перейменувати місто на Прикарпатськ. Ця пропозиція не знайшла підтримки у Києві, тому місто назвали на честь письменника і публіциста Івана Франка — Івано-Франківськ.
Інколи думаєтся, що краще б тоді був Сталіно–Карпатськ, бо в такому випадку в 1990 році місту повернуло би його історичну назву Станіслав.
Історія заснування Станіслава окутана багатьма таємни¬цями. У цьому контексті замовчувалася дуже довго історія заснування міста, а також біографія Андрія Потоцького. А українських істориків, які пов’язували заснування Станіславова з ім’ям Андрія Потоцького, звинувачували у наслідуванні польських дослідників і нездатності самостійно вивчити і проаналізувати власну історію. Можливо, саме такі закиди і звинувачення стали причиною того, що івано-франківці дуже мало знають про Андрія Потоцького, а у місті немає ні пам’ятника, ні площі, ні музею чи хоча б вулиці, названої на честь засновника. Є, звичайно, Палац Потоцьких у дуже занедбаному стані.
А єдиним зображенням Андрія Потоцького є живописний портрет Мирослава Яремака, виконаний на замовлення Віктора Кімаковича, на той час — директора Благодійної фундації ім. Короля Юрія, з маленької фотографії з польського журналу. На запитання, чи не хотіло б місто придбати портрет на подобу того, який зберігається у тернопільському музеї, віце–мер Івано-Франківська Віктор Кімакович відповів, що місто у таких речах зацікавлене: «Про це повинні говорити історики, про це повинні говорити краєзнавці, місто буде підтримувати всі такі починання. Ця особа багато зробила для нашого краю, тому заслуговує на глибші дослідження».
Цікаво, що на відміну від Івано-Франківська, у тернопільському краєзнавчому музеї зберег¬лися унікальні мистецько-історичні пам’ятки — портрети Андрія Потоцького та деяких членів його родини. Портрети написані у повний зріст, розміром 1.90х1 м невідомим художником. Крім портрета Андрія, у музеї зберігаються портрети графа Миколи Потоцького, сина Андрія Йосипа Потоцького та батька Станіслава Потоцького. Портрети членів родини Потоцьких поступили у Тернопільський музей з Поморян — колишньої резиденції родини Потоцьких у північній частині Тернопільської області. У 1939 році, з приходом радянської влади, всі панські маєтки були націоналізовані і всі речі, які мали якусь художню цінність, завозились у музеї. Оскільки у Тернополі вже був створений краєзнавчий музей, то з усієї Тернопільської області туди звозилось «добро».
Ми відвідали Тернопільський обласний краєзнавчий музей. З люб’язного дозволу директора музею Степана Костюка отримали можливість побачити і фотографувати унікальні картини із запасників музею.
Те, що цей портрет є унікальною історичною пам’яткою, підтвердив письменник-крає-знавець Іван Бондарев: «Судячи з усього портрет написаний у ХVІІІ ст. для так званої родинної галереї. Тобто власник палацу вирішив зобразити всіх своїх предків, портрети яких висіли у проміжку між вікнами у великому залі. Цей портрет Андрія Потоцького досі ніде не був опуб¬лікований. Вийшов недавно такий ґрунтовний каталог, виданий у Києві, «Український портрет 17 18 століть». І навіть у такому фундаментальному виданні цього портрета немає. Тому портрет Андрія Потоцького із запасників Тернопільського музею можна вважати справжньою знахідкою».
Слід сказати, що останнім часом зацікавленість до історії міста, а зокрема до постаті Андрія Потоцького зростає. За словами Президента благодійної культурологічної Фундації «Цинамоновий хрущ» Володимира Швадчака, фундація, довідавшись про існування портрета Андрія Потоцького у Тернополі, розгляне можливість зробити нову живописну копію портрета Андрія Потоцького із портрета, який зберігається у тернопільському музеї, і подарувати його Івано-Франківську.
Крім того, останнім часом випливають цікаві факти та матеріали для дослідження історії нашого міста. Тому будемо сподіватися, що білі плями нашої історії поступово зникнуть.

Марія Гаврилюк
Газета «Репортер», №33 від 16 серпня 2007 року

http://www.ngo.if.ua/themes/ngo/material.a...&matID=7398
 
greya
повідомлення 29.7.2008, 16:48
Порядковий номер повідомлення #12

Дівчина з передмістя


Хто: Мешканець
Повідомлень: 921
З нами з: 24.11.2007
З: Тисменецьке передмістя
Мешканець №: 57
Подякували: 61 раз



чудово.....  dry.gif нічого нового не знайшла в попередньому пості.

раджу усім хто хоче бути ближчим до правди, а не до чужих спроб самореалізації, перечитита самому історію, і не лишень міста, а й світову, історію України і особисті спогади багатьох людей, що жили до нас. 

можливо тоді зявиться власна думка. а ще раджу почитати історію інших міст світу і не намагатися змінити минуле, а почати нарешті поважати те що маємо.

з.і. Франко за своє життя зробив багато. але нам завжди хочеться "покакати" на минуле, при тому що самі ми ніфіга корисного не зробили.... 



не можна вірити і сліпо приймати все що пишуть такі самі люди як ти. вони просто висловлюють свій погляд на історію. але бути радикальним у історії -  прояв як мінімум недалекоглядства.
 
КрішнА
повідомлення 30.7.2008, 13:53
Порядковий номер повідомлення #13

Фанатик


Хто: Мешканець
Повідомлень: 96
З нами з: 27.7.2008
З: КоломийкО-ФранківськО)))
Мешканець №: 209
Подякували: 3 раз



Цитата(greya @ 29.7.2008, 16:48) «
чудово..... dry.gif нічого нового не знайшла в попередньому пості.

раджу усім хто хоче бути ближчим до правди, а не до чужих спроб самореалізації, перечитита самому історію, і не лишень міста, а й світову, історію України і особисті спогади багатьох людей, що жили до нас.

можливо тоді зявиться власна думка. а ще раджу почитати історію інших міст світу і не намагатися змінити минуле, а почати нарешті поважати те що маємо.

з.і. Франко за своє життя зробив багато. але нам завжди хочеться "покакати" на минуле, при тому що самі ми ніфіга корисного не зробили....
а що Франко корисного зробив конкретно для нашого міста?




не можна вірити і сліпо приймати все що пишуть такі самі люди як ти. вони просто висловлюють свій погляд на історію. але бути радикальним у історії - прояв як мінімум недалекоглядства.

ну і неможна вірити всьому що пишуть в українській літературі..

Завдяки родині Потоцьких у Франківську збудували академію,місту надали статус Магдебурзького права..і сам Станіслав йакщо не зраджує память воював пліч о пліч із Хмедьницьким проти Турків(або татар..точно непомню)і помер в бою як піхотинець разом із своїми солдатами))і світова історія тут ажніяк непричому ми говоримо про внесок Станіслава Потоцького в наше місто))їх вапщето 2 було))йа говорив про внука..Потоцькі внесли значний внесок в розвиток Франківська...а комуністи колись стверджували що вони там загарбники купанти і т.п. словом вороги народу..а конкретно Франко для Франківська нічорта незробив..і був просто письменником і поетом в той час недалеким який хотів одружитись з польскою княжною..

це канешно не виправдовує те що Поляки робили з нашою нацією але деяк4і з них все ж таки багато зробили для Українців
 
greya
повідомлення 30.7.2008, 17:57
Порядковий номер повідомлення #14

Дівчина з передмістя


Хто: Мешканець
Повідомлень: 921
З нами з: 24.11.2007
З: Тисменецьке передмістя
Мешканець №: 57
Подякували: 61 раз



КрішнА, я чудово ознайомлена з історією рідного міста. але мого інтелекте не вистачає, щоб зрозуміти Вашу мету... сперечатись у історії -дурість, проте все що робили поляки - робили для себе. розквіту місто і "станіславські русини" здобули за часів Австро-угорського панування... до того ми були лиш прислугою. ну, але кожен має право на власну думку.....

ми - зараз Івано-Франківськ, не думаю, що є сенс повертати стару назву. я пишаюсь сучасною назвою мого міста. і поважаю історичну.

Це повідомлення відредагував greya: 30.7.2008, 23:03
 
Агонь
повідомлення 30.7.2008, 20:39
Порядковий номер повідомлення #15

наци-гопнік


Хто: Мешканець
Повідомлень: 930
З нами з: 30.9.2007
З: Радной, франкоффский
Мешканець №: 28
Подякували: 146 раз



greya, у тебе серйозні роблеми з кнопою Ентер smile.gif)

Так а реально - що міз зробити для міста письменнник-революцір(!) для нашого міста?
 
КрішнА
повідомлення 30.7.2008, 21:20
Порядковий номер повідомлення #16

Фанатик


Хто: Мешканець
Повідомлень: 96
З нами з: 27.7.2008
З: КоломийкО-ФранківськО)))
Мешканець №: 209
Подякували: 3 раз



Цитата(Сашок @ 30.7.2008, 20:39) «
greya, у тебе серйозні роблеми з кнопою Ентер smile.gif )

Так а реально - що міз зробити для міста письменнник-революцір(!) для нашого міста?


тоді він ще не був популярним письменником..
а Потоцькі зробили для міста значно більше ніж Франко,і заперечувати це безглуздо як на мене..я звичайно дуже поважаю Франка і нічо проти нього немаю..але прошу зауважити що в нас навить вулиці імені С.Потоцького нема..на мою думку він заслужив значно більше..а в його честь навить вулиці.жодної не назвали..((та ще й місце поховання родини знесли((
 
greya
повідомлення 30.7.2008, 23:06
Порядковий номер повідомлення #17

Дівчина з передмістя


Хто: Мешканець
Повідомлень: 921
З нами з: 24.11.2007
З: Тисменецьке передмістя
Мешканець №: 57
Подякували: 61 раз



Цитата(Сашок @ 30.7.2008, 20:39) «
greya, у тебе серйозні роблеми з кнопою Ентер smile.gif )

Так а реально - що міз зробити для міста письменнник-революцір(!) для нашого міста?


ну, взагаліто фрази "що зробив Франко" в моєму пості немає. зате є кішка, котра любить мене і кнопку "ентер")

Цитата(КрішнА @ 30.7.2008, 21:20) «
тоді він ще не був популярним письменником..
а Потоцькі зробили для міста значно більше ніж Франко,і заперечувати це безглуздо як на мене..я звичайно дуже поважаю Франка і нічо проти нього немаю..але прошу зауважити що в нас навить вулиці імені С.Потоцького нема..на мою думку він заслужив значно більше..а в його честь навить вулиці.жодної не назвали..((та ще й місце поховання родини знесли((


а хто заперечує? читайте, будь ласка уважніше,бо перетворюєте теми незрозуміло на що.


повторюю, що люди знають історію міста. не варто нав'язувати свій погляд на неї. це як мінімум, не виховано...

Це повідомлення відредагував greya: 30.7.2008, 23:07
 
КрішнА
повідомлення 31.7.2008, 19:14
Порядковий номер повідомлення #18

Фанатик


Хто: Мешканець
Повідомлень: 96
З нами з: 27.7.2008
З: КоломийкО-ФранківськО)))
Мешканець №: 209
Подякували: 3 раз



я не навязую..а вважаю просто невдячністю не назвати в честь Потоцьких навить вулиці..я Франка поважаю але вважаю що для міста він нічорта не зробив..і на мою нескромну думку треба було вулицю чи площу назватив честь Франка а назву міста Станіславів залишити..хоча йакщо буде на всісто відсоткіф чесним мені пох))від того нічого не зміницця..навить якщо навзати в честь Сідхартхи Гаутами місто))


я не навязую..а вважаю просто невдячністю не назвати в честь Потоцьких навить вулиці..я Франка поважаю але вважаю що для міста він нічорта не зробив..і на мою нескромну думку треба було вулицю чи площу назватив честь Франка а назву міста Станіславів залишити..хоча йакщо буде на всісто відсоткіф чесним мені пох))від того нічого не зміницця..навить якщо навзати в честь Сідхартхи Гаутами місто))
 
greya
повідомлення 31.7.2008, 22:59
Порядковий номер повідомлення #19

Дівчина з передмістя


Хто: Мешканець
Повідомлень: 921
З нами з: 24.11.2007
З: Тисменецьке передмістя
Мешканець №: 57
Подякували: 61 раз



Цитата(КрішнА @ 31.7.2008, 19:14) «
я не навязую..а вважаю просто невдячністю не назвати в честь Потоцьких навить вулиці..я Франка поважаю але вважаю що для міста він нічорта не зробив..і на мою нескромну думку треба було вулицю чи площу назватив честь Франка а назву міста Станіславів залишити..хоча йакщо буде на всісто відсоткіф чесним мені пох))від того нічого не зміницця..навить якщо навзати в честь Сідхартхи Гаутами місто))


я не навязую..а вважаю просто невдячністю не назвати в честь Потоцьких навить вулиці..я Франка поважаю але вважаю що для міста він нічорта не зробив..і на мою нескромну думку треба було вулицю чи площу назватив честь Франка а назву міста Станіславів залишити..хоча йакщо буде на всісто відсоткіф чесним мені пох))від того нічого не зміницця..навить якщо навзати в честь Сідхартхи Гаутами місто))



Ви теж "нічирта" не зробили, і не робите, окрім того , що осуджуєте історію.... і пишете "йа" і "пох"... хоча - це смішно)))
 
КрішнА
повідомлення 31.7.2008, 23:20
Порядковий номер повідомлення #20

Фанатик


Хто: Мешканець
Повідомлень: 96
З нами з: 27.7.2008
З: КоломийкО-ФранківськО)))
Мешканець №: 209
Подякували: 3 раз



ви добре підмітили ,але..ви неврахували одну масюнічьгу деталькО..йа не претендуйу щоб франківськ назвали Дмитрополісом..етак типу в мойу честь))і не рвав на собі сорочку щоб вулиці чи площі найменовували на мою честь))а йакщо смішно це добре))сміх продовжує життя,аоднак безупинний сміх не зробить вас безсмертнойу))бугагО)
 

2 Сторінки V   1 2 >
   Відповісти   Створити нову тему

 
RSS Текстова версія форуму; Котра година: 26.4.2024, 11:17