Наше Місто Івано-Франківськ - Форум
Привіт, Гість
( Вхід | Реєстрація )
 
Форум Блоги Анонси Статті Погода Пошук Галерея Карта Довідка Транспорт
 
   Відповісти   Створити нову тему
> Українці, готуйте українські страви!, Українська кухня
vorona81
повідомлення 2.10.2008, 12:10
Порядковий номер повідомлення #1

Прибулець


Хто: Мешканець
Повідомлень: 4
З нами з: 2.10.2008
Мешканець №: 287
Подякували: 0 раз



ХОЛОДЕЦЬ З СВИНЯЧИХ НІЖОК

На 1 кг свинячих ніжок – по 0,5 коріння моркви та петрушки, 0,5 цибулини, зубок часнику, 2 лаврових листки, 0,3 гіркого перцю. Для того щоб холодець мав певну консистенцію, ніжки роз'єднати у суглобах, великі кістки розрубати або розпиляти, покласти в каструлю і залити холодною водою з розрахунку 1,3 л на 1 кг ніжок. Ніжки варять при помірному кипінні під накритою кришкою 2,5 – 3 години, поки сухожилля не будуть легко відокремлюватись від кісток.
Коли бульйон закипить, з нього збирають піну. Для покращення смаку холодцю в бульйон кладуть за 1 годину до готовності ніжок цибулю, моркву, корінь петрушки і лавровий листок. Коли ніжки будуть готові,їх виймають, відокремлюють м'ясо від кісток і нарізують його дрібними кусочками. Бульйон проціджують і кладуть у нього сіль, перець і нарізане м'ясо, доводять до кипіння, кладуть товчений або дрібно посічений часник, знімають з вогню і розливають в листи або форми шаром до 4 см. Перед розливанням холодцю в листи їх треба добре прогріти в духовці або на плиті. Холодець охолоджують у холодному приміщенні або в холодильнику. Холодець нарізують на порції безпосередньо перед подаванням на стіл.


БОРЩ УКРАЇНСЬКИЙ З М'ЯСОМ

На 400 г м'яса – 400 г капусти, 400 г картоплі, 250 г буряків, по 0,5 склянки томату і сметани, по 1 кореню моркви і петрушки, 1 цибулину, 20 г сала, 1 ст. ложку вершкового масла, по 1 ст. ложці оцту і цукру, 1 – 2 зубки часнику, по 2 горошини гіркого та запашного перцю, 1 лавровий листок. Дрібно нарубані миті кістки варять 3 – 4 години, додають м'ясо і продовжують варити до готовності. Зварене м'ясо нарізають порціями, а бульйон цідять.
Обчищені і промиті буряки шаткують соломкою, солять, збризкують оцтом, змішують, кладуть у каструлю, додають жир, зібраний з відвару, томат, цукор і тушкують до півготовності. Цибулю, очищене і промите коріння моркви і петрушки шаткують соломкою і злегка обсмажують на маслі.
У проціджений бульйон кладуть нарізану картоплю, доводять до кипіння, додають нарізану свіжу капусту і варять 10 – 15 хвилин.
Потім в бульйон кладуть тушковані буряки, злегка підсмажене разом цибулею коріння, нарізані свіжі помідори, гіркий і запашний перець, лавровий лист і підсмажене, розведене відваром, борошно. Дають 5 хвилин покипіти, заправляють товченим з зеленню петрушки і часником салом, доводять до кипіння і дають настоятися протягом 15 – 20 хвилин.
Подаючи на стіл, у борщ кладуть порцію вареного м'яса, сметану і посипають зеленню петрушки.



Я пів року жила в Івано-Франківській обл. Мені дуже сподобалась страва БАНОШ. Може хто підскаже як готувати? Дякую.
 
Majesty
повідомлення 3.10.2008, 11:55
Порядковий номер повідомлення #2

Драконоподібний мамонт


Хто: Технічний відділ
Повідомлень: 1486
З нами з: 21.9.2007
З: Франик
Мешканець №: 4
Подякували: 161 раз



Банош як і бринзу споконвіку готують виключно чоловіки, бо вівчарство і все, що з ним зв’язано, — справа чоловіча. Гуцули кажуть: те, що подають в ресторанах або барах, те, що готують вдома на плиті, називати банушем гріх. Бо ж справжній бануш готують на вогні, щоб димом пропах і вогню набрався.

У кожного поважного газди на подвір’ї є місце для приготування бануша. А як же без нього? Зрештою, ця страва – повсякденна гуцульська їжа і потрапляє на гуцульський стіл 2-3 рази на тиждень.
Кажуть, що вершки або сметана для бануша повинні бути обов’язково триденні, зберігати їх потрібно в комірці, щоб не прокисли. У холодильник ставити не можна, тому що зіпсуються.
Помішувати потрібно тільки в один бік і лише дерев'яним. Від залізної ложки не буде потрібного смаку.

На Рахівщині розповідають, що це є національна страва гуцулів, яка була приготовлена тоді, коли не було що їсти а лишилася лиш сметана, бо корови були у всіх, та трохи кукурудзяної муки… А чому банош? Бо був ґазда Банош, і йому ґаздиня казала: їж, Банош, їж, Банош. І так ся получила страва банош.
Тут, на Рахівщині, банош називають вічним двигуном, адже навіть невеликої порції вистачить, щоб наситити багатодітну родину. Та все ж приготувати зі звичайних продуктів на звичайному вогнищі такий потужний енергетичний заряд може не кожен.

Як готувати:
Сметану (для справжнього гуцульського баноша це повинна бути сметана з овечого молока), або свіжо зібрані вершки трохи розвести водою, залити у чавунний горщик і довести до кипіння.

Кукурудзяне борошно (дрібне) засипати тоненькою цівкою, помішуючи, в сметану й готувати до загустіння (тістоподібної консистенції схожої на манну кашу). Зменшити вогонь на мінімум, і розтирати дерев’яною ложкою, доки на поверхні не виступлять крапельки масла. Готовий банош має відставати від стінок горщика. Окремо зварити заздалегідь замочені сушені гриби. Поки кукурудзяне борошно вариться, на пательні посмажити порізане на кубики копчене сало до утворення шкварочок. Бринзу дрібно покришити. Коли каша поспіла, викласти її на тарілку, зверху бринзу, ще зверху шкварочки, і гриби. Змішувати ні в якому разі не можна!
Потрібно ложкою брати потроху з усього.
Їсти бануш гарячим.

http://www.kolyba.org.ua
 
greya
повідомлення 3.10.2008, 17:14
Порядковий номер повідомлення #3

Дівчина з передмістя


Хто: Мешканець
Повідомлень: 921
З нами з: 24.11.2007
З: Тисменецьке передмістя
Мешканець №: 57
Подякували: 61 раз



тільки вершки брати! сметана того смаку не дасть, серйозно, і не думайте, що буде "зажирно", це така мудра страва, що вершки додатуть швидше "легкості".... ням)))
 
Barkas.if
повідомлення 3.10.2008, 18:31
Порядковий номер повідомлення #4

ВІТЕР


Хто: Мешканець
Повідомлень: 140
З нами з: 28.7.2008
З: м.Івано-Франківськ
Мешканець №: 211
Подякували: 11 раз



Я і не думав, що Банош - це ціла філософія... Недооцінював його... Аж попробувати захотів...
 
vorona81
повідомлення 7.10.2008, 13:56
Порядковий номер повідомлення #5

Прибулець


Хто: Мешканець
Повідомлень: 4
З нами з: 2.10.2008
Мешканець №: 287
Подякували: 0 раз



Дякую, спробую пригтувати!!
 
vorona81
повідомлення 8.10.2008, 18:03
Порядковий номер повідомлення #6

Прибулець


Хто: Мешканець
Повідомлень: 4
З нами з: 2.10.2008
Мешканець №: 287
Подякували: 0 раз



КОРОП У КИСЛО-СОЛОДКІЙ ПІДЛИВІ

На 600г коропа —0,5 цибулини, по 0,5 кореня петрушки і моркви, 0,5 лаврового листка. Для підливи — 1ст. ложку пшеничного борошна, 2 ст. ложки ізюму, 1,5 ст. ложку цукру, по 2 ст. ложки вершкового масла і томату-пюре, 0,5 г лимонної кислоти, 1,5 склянки бульйону. Для гарніру — 1кг картоплі.

Обчищений короп нарізують порціонними кусками, кладуть у сотейник або каструлю, додають нарізану цибулю, моркву і петрушку, солять, заливають рибним бульйоном, звареним із плавців та голови коропа, або водою і тушкують до готовності. Окремо варять чищену картоплю.
Приготування підливи. Пшеничне борошно сіють, злегка підсмажують на маслі, розводять бульйоном, в якому тушкувався короп, додають злегка підсмажений на маслі томат, лимонну кислоту, розмішують, добре проварюють і відціджують. Потім у підливу кладуть перебраний і перемитий ізюм, доводять її до кипіння і заправляють цукром та вершковим маслом.
Подаючи на стіл, короп і картоплю поливають кисло-солодкою підливою.

Інші страви тут
 

   Відповісти   Створити нову тему

 
RSS Текстова версія форуму; Котра година: 29.3.2024, 5:30